DELA

Socialiserande signalpolitik

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer. Vi ska vara glada att det finns ålänningar som är beredda att satsa egna pengar, tid och fritid på att bygga upp företag. Det finns en hel del som våra företag kunde sköta minst lika bra och effektivt som det offentliga gör. Konkurrensutsättning och utmanarrätter är vägar att gå för att främja företagandet, men även för att skapa en mer kostnadseffektiv offentlig sektor.

Gällande biogasanläggningen har jag full respekt för Svinryggen och dess personal. Däremot är det en socialiserande politisk signal som nu skickas ut i samband med biogasbeslutet. Den att privata initiativ har mycket svårt att konkurrera med offentligt ägda bolag. Signalen måste istället bli mer uppmuntrande och företagarvänlig med ett innehåll i upphandlingar som inte ställer ett privat bolag i en sämre position än ett kommunalt bolag.

Självklart kunde vårt näringsliv bidra med mycket till den cirkulära ekonomin, där biogas och sophantering ingår, bara de ges möjlighet. Vi måste se till att närings- och miljöpolitiken de kommande fyra åren gör det möjligt. Det skulle verkligen påskynda den hållbara tillväxten.

JOHN HOLMBERG