DELA

Socialdemokraterna i Finland förtjänar inte väljarnas förtroende

Ett vulgärt skämt blev aktuellt för några år sen: ”Frågan: Varför slickar hundar sina egna privata delar? Svar: För att de får göra det”. Inne på samma linje kunde man i nuet såväl ställa frågan: ”Varför fattar Krista Kiuru (SDP) så usla, rätt ansvarslösa beslut?” och svaret skulle bli: ”För att hon kan”.

Varför denna minister beviljas till synes obegränsad, diktatorisk, personlig makt var en gåta. Var det så att hon unikt hyser sakkunighet om epidemiologi – alltså hurudant viruser sprider sig – som de allra flesta experterna om saken saknar? Knappast: Vad var beviset för att Kiuru får kräva någon sådan specialiserad sakkunnighet?

Vid 2019 valet vann alla partier tillsammans som omfattas i regeringskoalitionen, utom socialdemokraterna, 37,9 procent av rösterna medan socialdemokraterna själva vann 17,7 procent. I nuet tillåts av statsminister Marin (SDP) hennes parti-kamrat Kiuru att agera som diktator. En enda parti, vilket vann en mycket mindre del av rösterna än resten av regeringspartierna håller på och utför en kupp.

Finland är enligt sin grundlag en demokratiskt-styrd parlamentarisk rättstat. Hurudant förenas detta faktum med det här beteendet hos socialdemokratiska partiets nuvarande företrädare? Var finns det demokratiska i detta? Vart gick samarbete, diskussion och kompromissvilja? En enda minister tillåts av parti-kamraten statsminister Marin pådriva hennes egen vilja trots nästan alla andra parters motstånd.

 

Bland mänskliga varelser finns en viss minoritet hos vem var det allra viktigaste i livet är att få sin egen vilja igenom, oavsett skadan till andras väl som må orsakas därmed. En sådan var Donald Trump: tanken att under fyra år varit under fingret på den termonukleära avtryckaren Trumps var tillräckligt för att kyla någons blod. Hans avgång från presidentposten togs emot i resten av världen med en djup suck av lättnad. Om det finns en enda sak i politiken som var absolut nödvändig vore det att den sorts människa aldrig tillåts utöva makt över någonting viktigare än en glasskiosk.

Det syns som om Krista Kiuru håller på och visar sig vara av samma art. Ju tidigare hennes avgång kommer ske desto bättre för sitt land. Oavsett har de ledande socialdemokratiska politikers beteende redan visat att partiet inte förtjänar väljarnas fortsatt förtroende.

ROBERT HORWOOD

ECKERÖ