Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Socialdemokraterna är ute och elcyklar

Ålands socialdemokraterna lanserade för inte så länge sedan förslaget att gå in och stöder anskaffning av elcyklar. Inte har jag något emot elcyklar. Men denna investering kommer nog knappast vara bra för miljön då batteridrivna fordon inte gynnar den. Med sikte på människans hälsa kan det nog vara så att vissa lämnar bilen och tar elcykeln till jobb när solen skiner och det är säkert bra. Men jag har svårt att tro att många vill sitta på en sådan i 10-20km som Ulf Weman skrev i en insändare. Och hur många kastar sina gamla vanliga cyklar som har fungerat bra hittills men vill byta mot en elcykel då den blir förmånligare genom statligt stöd? Hållbart?

En annan aspekt är att batterierna ska laddas-lika som elbilarnas som man duktigt framhäver som en del av lösning i kampen för klimatet. Som bieffekt kommer energibehovet att öka som grön energi knappast kan täcka inom kort. Alltså laddar vi fordonen med ”smutsiga” energiformer. Smart?

Ålands landsbygd är stort. Där är kanske elcyklar inte ett attraktivt alternativ till bilen. Elcyklar lämpar sig mera i urban miljö. Så finns det inte en obalans mellan stad och land i subventionsfördelningen? Likabehandling? Kanske man kunde då hitta en form av subvention till kollektivtrafiken på landet tillika så att landsbor också lämnar bilen när de vill in till stan? Jag kan ha fel men bara en tanke….

Eller tänk såhär. Motion kan vara en viktig del i kampen mot psykisk ohälsa. Även bland våra unga. Det var en anledning varför jag engagerade mig för en skatepark i Mariehamn. Om vi kanske skulle subventionera vanliga cyklar och folk börjar trampa igen….

RENÉ JANETZKO (OB)

LAGTINGSKANDIDAT