Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Smeden som tandläkare

Tandvärk vet de flesta vad det är. På farfars tid kunde tandvården vara så hemsk att det blev till ett livslångt trauma. En bekant berättade för mig om sin tandläkarskräck. Tandvården han fick bestod i att smeden ropades in när han gick förbi och att smeden använde sina vanliga smedtänger för att dra ut den värkande tanden. Efter denna upplevelse gick min bekant aldrig till tandläkaren.

Så är det inte längre. Tiderna har förändrats. Har jag tandvärk idag får jag snabbt komma under bra vård. Och att sitta i tandläkarstolen kan till och med vara en ganska behaglig upplevelse.

Men att gå till tandläkaren kostar. Under senare år har tandvården blivit gratis för yngre och för äldre har tandvården subventionerats.

Alla, såväl fattig som rik, ung som gammal, behöver då och då se över sina tänder. Att ha tandvärk gör sjukt ont. För en del är det enkelt att hosta upp vad det kostar att få sina tänder i skick. För andra finns inte detta enkla liv.

Ett gott liv kostar och alla har inte de resurser det kostar att leva det goda livet. Och smeden som tandläkare är ett dåligt liv. Jag drömmer om ett samhälle i lyhörd samverkan och fördelning av resurserna för de behov som finns. Tillsammans kan vi hjälpas åt så att alla får del av det goda livet.

INGEMAR JOHANSSON (S)