DELA

Sluta med slaktartävlingar

Det är helt klart upprörande att se att det fortfarande förekommer slaktartävlingar på Åland fast man i flera år nu påtalat fördelarna med catch and releas-fisket.
Man försöker få det att låta så bra med namn som Bovikshugget mm.
Åland har alla förutsättningar att vara rädda om fisket då det är en stor del av turistnäringen som genererar mer pengar än att sälja fångsten efter en slaktartävling.

Vad vill man egentligen få ut av av en sådan tävling?
När man tar upp t.ex stora gäddor så förstör man mer än vad man tror.
Man tar bort chansen till god efterlevnad helt enkelt för stora gäddor lägger mer rom än små gäddor samt att dom stora exemplaren ofta bär på de bästa generna annars skulle dom inte bli så stora.

Sen finns det skrönor om att dom stora gäddorna skulle äta upp alla abborrar vilket är helt befängt. En stor gädda kanske äter en fisk i veckan och då får man även ta med i beräkningen att gäddan är kannibal och äter sina artfränder. Oftast är det de sjuka och skadade exemplaren som gäddan tar för en stor gädda slösar inte med sina krafter i onödan utan vill ha lättfångade byten för att växa sig stor. Tar man bort alla stora gäddor så blir det bara mängder med små gäddor runt kilot kvar.

En annan bieffekt är att när det bara finns smågäddor kvar så känner inte abborrarna sig så hotade och det gör att deras behov över att växa sig stora försvinner. Kvar blir alltså bara små gäddor (spilor) och små abborrar (tusenbröder) kvar.
Kanske inte riktigt var vad ni hade tänkt er när ni startade era slaktartävling.

Det finns massor med frågeställningar som kvarstår som att med fler smågäddor så försvinner mer planktonätande småfiskar vilket ökar på övergödningen i våran älskade Östersjö osv.
Eller varför inte jämföra fisket med jakten på älg, rådjur och sjöfågel mm. Där får man kvoter som inte får överträdas för att bestånden ska må bra.

Nej nu får det vara slut på det här vansinnet och satsa i stället på att utbilda fler inom fiskevård och dra nytta av de pengar som sportfisket bidrar med till turistnäringen.
Skitfiske på er.
En sportfiskenörd