Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Slopa inkomstgränsen för studiestöd

Detta är en fråga som berör mig djupt och som jag tycker är helt makaber. Vad ger vi för signaler till våra ungdomar när vi säger att de får mindre stöd eller inget alls om de är aktiva och kanske hellre vill jobba under studietiden för att slippa ta studielån eller för att snabbare få praktiken avklarad? Till råga på allt kan föräldrarnas inkomst även begränsa studiestödet, trots att de kan vara hur restriktiva med sin egen ekonomi som helst. Är du sedan förmögen eller föräldrarna är det, ja då begränsar detta inte alls stödet? Systemet är så snett och är också så komplicerat att räkna ut att en del ungdomar struntar i att ta ett extra jobb. Har de studerande sedan inte själva hållit reda på vad de tjänat varje månad och inte kontaktat AMS och eventuellt justerat stödet själva, så kan de hamna att betala straffränta på 7,5 procent på de pengar de måste betala tillbaka.

Nej, slopa detta otyg som ger så många negativa effekter. Det måste löna sig att jobba framom ligga på soffan om man känner att man kan göra det medan man studerar. Man ska inte tvingas jobba svart om man hittar ett extra knäck som ger bra betalt. Det måste kännas rättvist att man har rätt till samma stöd oberoende vad ens föräldrar tjänar och om man är företagsam. Det får inte vara så komplicerat att man ska behöva ha hjälp för att räkna ut om man mistar bidraget vid ett tillfälligt jobb.

Till sist kan jag bara konstatera att denna byråkrati måste kosta enorma summor varje år att administrera. I många utbildningar idag behöver du även praktik innan du kan få ut dina examenspapper. Vad är bättre än att du kanske jobbat bort en del under studietid så att du snabbare kommer ut i arbetslivet med avklarad examen och får rätt lön. Du kanske till och med klarar dig utan att behöva ta studielån.

Om jag kommer in i lagtinget skall jag göra allt för att få bort detta otyg som kostar mer än det sparar och på så många plan.

BJÖRN HÄGERSTRAND

Lagtings- och stadsfullmäktigekandidat (MSÅ)