DELA

Slängde bort 1 300 kronor

Jag hade efter en Sverigeresa i maj cirka 1 300 svenska kronor i efter 30 juni ogiltig valuta. Var därför in till min bank, förra veckan, för att sätta in på mitt valutakonto, dvs ett konto för svenska kronor. Där blev jag upplyst om att dessa sedlar, efter 15 maj tror jag det var, var ogiltiga på Åland. De gick varken att sätta in på mitt konto eller växla in.

Jag accepterade detta och insåg att jag inte kommer att fara till Sverige eller ha möjlighet att använda pengarna på annat sätt.

Hittade en soptunna utanför min bank och dit hamnade dessa sedlar.

I går hörde min hustru på radion att de övriga bankerna tar emot dessa sedlar, och vissa lokala butiker, ännu till och med den 30 juni.

Jag kan småle åt att ha kastat dryga 1.300 Skr, det var inte mycket pengar, och jag går inte under pga detta.

Däremot är jag rasande på min bank. Kunde inte den manlige kassören ha upplyst mig om att andra banker tar emot dessa sedlar? Och vissa butiker? Han måste ju ha vetat det, jag var väl knappast den enda kunden med liknande problem.

Jag tog för givet att min bank var den som skulle ta emot dessa sedlar längst. De har tidigare gått i bräschen för kundvänlighet. Men kanske det försvann med vd-bytet, kanske dags att byta bank?

Uruselt, Andelsbanken för Åland.

Kund som letar

alternativ bank

Redaktionen har bett Andelsbanken om en kommentar:

Bästa kund,

Jag beklagar att du fått en dålig kundupplevelse. Att vårda och etablera goda kundförhållanden är synnerligen viktigt för oss.

Det stämmer att vår avstämningsdag för insamling av svenska kronor var under maj månad. Det är så våra rutiner har utformats. Vi har informerat om detta, under våren, med bl.a. skyltar på kontoren och inlägg på bankens Facebook-sida. Andra bankers rutiner har vi svårare att känna till.

Jag vill understryka att vi tar kundklagomål på största allvar och ser gärna att du kontaktar mig i ärendet.

Som allmän information kan man notera att privatpersoner och företag i de flesta fall har möjlighet att lösa in ogiltiga sedlar direkt hos Sveriges Riksbank efter den 31 augusti mot en avgift. Närmare information finns på Riksbankens hemsida.

Med vänlig hälsning

Johnny Nordqvist

Verkställande direktör Andelsbanken för Åland