DELA

Slagsmål på Föglö

Är fortfarande chockerad efter att suttit nykter på första parkett i hamnen i Degerby-Föglö kvällen på midsommardagen och natten till söndagen. Vad är på väg att hända med vissa ungdomarnas förstånd, empati och gränser med våld. Förstår fortfarande inte varför en kille i 20 årsåldern hade en motorsåg med sig på ”festen” som han gasade i botten och retade på sig många med oljudet. Undrar hur många kommande hörselskador han bidragit till.

Men det värsta jag sett var nog när en tjej på 20 hoppade på en yngre kraftigt berusad tjej bakifrån och slog ner henne och i huvudet. Senare fick jag höra att samma tjej knuffat ner den yngre tjejen i vattnet i gästhamnen när hon gick förbi! Fick också höra av några som sett det att den äldre tjejen och hennes kompisar gjorde ingenting för att rädda henne, trots att hon försvann under vattnet. Tur nog var den yngre tjejens kompisar inte så långt ifrån och såg vad som höll på att hända, dom kom rusandes, hoppade i vattnet och räddade tjejen från att drunkna. När jag kom fram var den yngre tjejen rejält chockskadad, främst för att ingen hade brytt sig om att hon inte kunde simma och drogs ner i vattnet. Tjejen blev sedan hämtad.

Sedan blev det slagsmål på slagsmål nere i hamnen. En kille var förbannad på att en människa kunde knuffa ner en kraftigt berusad tjej i djupt vatten och inte ens bry sig, han skällde på tjejen. Han blev då påhoppad av två tjejer. Jag var på väg till honom för att lyfta undan tjejerna. Även fast man är tjej har man ingen rätt att ”börja misshandla” en kille. Det händer så många olyckor och dödsfall när människor slåss, speciellt i berusat tillstånd. Jag vill inte bli vittne till något sådant utan att ha försökt ingripa. Men en annan kille hann före mig, såg hur han drog undan ena tjejen från sin kompis.

En stund senare började rykten florera och trappas upp. Hörde att folk sade att killen som drog undan tjejen från sin kompis hade slagit den tjejen. Och så gav sig en massa ungdomar på honom. Fick senare veta att det var bror till tjejen som knuffats vattnet, kanske därför som dom vred till vad som egentligen hänt. Efter en stund bröt nya slagsmål ut, med ett 20 tal ungdomar inblandade. Denna gång låg en kille på 20- nedtryckt på asfalten och två killar sparkade honom i huvudet. Dom skrek att han var en idiot som var på tjejen som knuffats vattnet sida. Jag gick emellan och fick hjälp av några andra att få bort killarna.
Kort därefter var det tvärtom, då började kompisarna till tjejen som knuffats vattnet slåss med kompisarna till andra tjejen. Såg hur en kille skuffade undan en stor sten som låg nära en kille som vart nerknuffad på marken. Gissar att det var i välmening, men då började någon som verkade vara på tjejen som knuffats vattnets sida skrika: han försökte sparka min kompis i huvudet, och sedan vart det fullt slagsmål igen. Denna gång hann några neutrala killar stoppa bråket innan någon blev allvarligt skadad.

Jag intervjuade flera människor för att försöka förstå eller få en förklaring till detta bråk. Fick veta att tjejen som knuffats vattnet och den som knuffade hade varit i slagsmål ett år tidigare. Båda fick skador efter det slagsmålet och kunde inte jobba på ett bra tag, men ingen av dom ville göra en anmälan då dom ansåg att bägge var lika delaktiga den gången. Då verkade förnuft finnas, men varför blev det då så här nu? Nästan ett mord och på gränsen att många ungdomar kunde ha skadat sig eller rent av dött i slagsmål om det velat sig illa. Är det spriten som tar bort förståndet eller håller människorna på att förändras på det känslomässiga och sunda förnuft planet?
Åskådare