DELA

Slag är övergrepp

Det finns få saker som gör mig så enormt upprörd och frustrerad som när föräldrar slår sina barn. Hur tänker man och varför denna handling? Antar att man vill att barnen ska lyda, men hur skulle det vara om föräldern först lärde sig lyda lagen innan man kräver lydnad av barnen?

Lagen är väldigt tydlig och den finns för att skydda barnen. Att få slag av sin förälder kan sätta oerhörda spår för resten av livet och det är inte själva slagen som är värst. Det är förnedringen som känns värst.

Jag vet vad jag pratar om för jag är uppvuxen med en förälder som slog när maktlösheten tog överhand. När jag var ca 12 år gammal lovade jag mig själv, att om jag får barn ska jag aldrig slå dem. De ska aldrig behöva känna den förnedring det innebär att få stryk. Det löftet har jag hållit.

Jag har varit heltidsarbetande ensamstående förälder till tonårsbarn med allt vad det innebär och det har inte alla gånger varit så lätt. Mina tonåringar var absolut inga änglar och många gånger kände jag maktlösheten men jag glömde aldrig bort mitt löfte till mig själv.

Nu är mina barn vuxna och när jag ser bakåt inser jag att det var en otroligt kort tid de var barn och jag är stolt över mig själv som orkade med dem utan att göra övergrepp på dem. För slag är övergrepp.

Jag tror nog att huvudregeln i barnuppfostran är att aldrig glömma bort sin egen barndom och hur man själv var. Föräldrar måste vara beredda på att barn är experter på att provocera och agera vuxet.

Att den vuxna slår tillbaks när barnet slår, är allt annat än vuxet beteende. Då har man verkligen gått ner till barnets nivå.

Jag kan även tillägga att det har tagit mig ett halvt sekel att förlåta min förälder och jag önskar att inget barn behöver få känna förnedringen som ett slag efterlämnar.

”Tänk efter före”