DELA

Skyddar djurskyddsföreningen?

Bör ”djurskyddsföreningen” ha rätt att kalla sig djurskyddsförening?
Denna frågeställning är befogad just i dessa dagar när det skrivs i tidningen om ”vildkattor”.

Namnet djurskyddsföreningen föranleder nog många att tro att man kan få lämna in hemlösa kattor till föreningen. Men så är inte fallet. Det verkar som föreningens verksamhet mera går ut på att ha någon slags förmedlingsverksamhet av tamkattor mot en viss ersättning.
En dylik verksamhet resulterar i att de kattor som har största behov av hjälp och utfodring inte är välkomna till djurskyddsföreningen. Personligen frågar jag mig om det är någon mening med att stöda en dylik verksamhet. Vad händer med de kattor som nekas hjälp av djurskyddsföreningen?

Nämnda kattor for nog illa speciellt med en så kall vinter som vi haft senaste vinter. Några av djuren har fått hjälp så de inte behövt dö av svält och har matats av barmhärtiga personer. Vissa kattor har inte samma tur.
Det jag har hört är att när hälsovårdsmyndigheterna kopplas in för att ta hand om hemlösa kattor går man tillväga på följande sätt. Man ställer ut burar för att fånga kattorna. Råkar djuren gå i en dylik fälla kan de om de har otur hamna att sitta flera dagar med våta pälsar i fällan om det råkar vara en helg. Det händer att de tillfångatagna kattorna river tassarna blodiga i sina försök att bli fria.

Det hela slutar med att kattorna skjuts. Jag håller således med den person som skriver att veterinär Rauli Lehtinen vet vad han håller på med när hälsovårdsmyndigheterna tar hand om hemlösa kattor.

Djurvän
Redaktionen har gett veterinär Rauli Lehtinen möjlighet att bemöta påståendena i insändaren. Se insändaren här intill!