DELA

Skördefesten är en fullträff

Tusan vad bra Skördefesten är för Åland och tusan vad bra den fungerar. Idel glada gårdar, glada besökare och garanterat glada hotell- stug- restaurang- och transportföretagare som drar nytta av ringeffekterna. Proffsigt och välskött trots lite regnmoln och blöta åkrar.

Turistbussar och enskilda turister verkar bli fler o fler varje år och det hänger samman med att kvaliteten på hela arrangemanget är mycket hög. En turisthelg som denna betyder skatteintäkter, företagsomsättning, garanterat flera årsverken och ett stort mervärde för ålänningarna. Hoppas det går att räkna fram det ekonomiska värdet evenemanget har för Åland. En sådan uträkning skulle vara viktigt argument vid diskussioner kring t.ex. livsmedelsklustret eller betydelsen av evenemang.

Det måste vara härligt för gårdar och försäljare att se vilken efterfrågan såväl deras förädlade som oförädlade råvaror har. Denna helg är väl ett bevis på att det finns en framtid i branschen bara upplägget blir det rätta och konsumenterna nås. I år var Sottunga med och det skulle vara roligt om hela skärgården kan ”växa” in i denna folkfest.

För att lyckas med en långhelg som denna krävs samarbete och spetskompetens inom många områden. Hatten av till arrangörer, gårdar och övriga inblandade. Det fungerade bra från skyltning till glada trafikvakter till glada försäljare till fantasifulla och smarta barnaktiviteter.

Imponerande, det här behöver Åland mer av. Ni kan väl arrangera en julmarknadshelg också…

John Holmberg

Liberal lagtingskandidat