DELA

Skillnad på öst och väst

Öppet brev till Viking Line
Som hundägare och hunduppfödare använder jag ofta era färjor för resor både österut och västerut.

När jag åker Rosella, har ni nu till min stora glädje inrett ett hundrum där det finns hundburar och där jag kan sitta med mina hundar utan problem. När jag vill handla mat eller shoppa i tax free-butiken lämnar jag bara mina hundar i buren en liten stund och kan hämta mat eller handla. Detta är ett bra initiativ från er sida och det är dessutom gratis att ta hunden (eller katten) med på Rosella.

När jag ska åka österut är situationen inte alls densamma. Då kostar en tur/returbiljett per hund 24 euro (jag har oftast med mig fler än en) och för det priset får jag vandra i korridorerna. Med hund får jag sitta enbart i gången på däck 8 utanför restaurangerna och den trevliga personalen där ser till att jag åtminstone får i mig lite mat på den nästan 5,5 timmar långa resan. Att gå till tax freen är uteslutet. Visst vore en hytt lösningen på problemet men då måste jag förutom 24 euro per hund även betala extra för en hel hytt och det blir helt enkelt för dyrt för mig.

Vi som föder upp hundar och även åker på utställningar är beroende av transporterna.
Vi kan inte bara åka västerut utan vi måste åka österut, för att få våra hundar till Finska Champions. Ofta åker man också över för att ögonlysa eller röntga hundarna.
Jag efterlyser ett hundrum även på linjen Åbo-Mariehamn(-Stockholm) för att underlätta för oss hundägare. Vikingline är stor sponsor av den årliga Viking Dog Show i Eckerö och detta skulle uppskattas inte bara av de åländska hundägarna utan även av besökande utställare från öster.

Jag är fullt beredd att betala för att åka över med min hund, men just nu känns det inte motiverat att betala 24 Euro för ingenting….
Med vänlig hälsning
Diddi Svartsjö
Kennel Moonheim