DELA

Skillnad på ”nej” och ”paus”

Mitt svar på Ålandstidningens enkät om vårjaktens varande eller inte var inte ”nej”, det var att vi nu när vi har EU-kommissionen på oss så borde vi ta en paus och bygga upp stammen igen med hjälp av viltvård på samma sätt som man gjort med havsörnen och sälarna. De arterna var för inte så länge sedan också utrotningshotade men är nu starka igen.

Under förra mandatperioden så blev alfågeln rödlistad, då slutade man tillåta jakt på den, ska man nu tillåta jakt på ejder så kan det bli spiken i kistan för vårjakten för all framtid.

Hamnar vi i domstol så förlorar vi så det visslar om det. Det kan jag garantera er. Så för att undvika detta och för att säkra vårjakten för generationer framåt, inte bara för några veckor, så anser jag att man i år och kanske nästa år kunde ta en paus och istället satsa på viltvården.

Bygga upp stammen genom att jaga rovdjur och lägga ut mat som stärker äggens skal så det blir fler ungar. På så sätt tryggar vi vårjakten för en lång tid framåt.

Jag har själv suttit i vettaskåror med min far och hans vänner, jag har vänner som jagar och som ser fram emot vårjakten, men jag tror de vill jaga mer än en säsong till.

Som ni kanske förstår så är detta en mer komplicerad fråga än vad Ålandstidningen försöker få det till med sin ”ja/nej”-fråga.

Jag är inte emot vårjakt, tvärtom, jag vill inte förlora den för all framtid, därför föreslår jag att man tar en paus ett par år.

Igge Holmberg (S)