DELA

Skillnad på kvarsittning och återläsning?

I torsdagens Tidning Åland (artikel fanns i Nya Åland 1.3 reds. anmn) säger GHS rektor Ida Fyrqvist att kvarsittning används inte i GHS.

Frågar man eleverna finns nog kvarsittning. Efter 5 röda prickar/ noteringar på en vecka får en elev återläsning. Eleven blir tvungen att sitta kvar i skolan mellan 14.30- 15.15, 45 minuter och göra arbetsuppgifter.

Tidpunkten är på torsdagar.

I min värld ser jag ingen skillnad på kvarsittning och återläsning.

Jag skulle önska att rektor Fyrqvist skulle förklara skillnaden för mej.

När eleven blir kvar efter skolan, måste eleven ta sej hem på eget sätt. Den som känner till den åländska landsbygden vet att till många byar går bara skolbussen och det kan vara långt till busshållplatsen och troligtvis fungerar inte skolbusskortet då.

Självklart skall eleven uppföra sej väl i skolan och fungera. Men kanske man borde börja fundera om noteringar/ prickar är det enda rätta.

Vissa elever sportar med varandra att få mera prickar.

Analyserar GHS orsaken till prickarna och försöker tillsammans med eleven, föräldrarna, elevvårsteamet att hitta lösningar, så att eleven kan få adekvat hjälp att fungera i skolan?

Finns det risk att prickarna ökar / förstärker ett negativt beteende?

Har skolledningen funderat på vad som är målsättningen med prickar, jag har förstått att det systemet redan fanns i GHS när många föräldrar gick där?

Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört att på klasstimmen går man igenom vem som fått prickar och de får stanna kvar efteråt. Hur fungerar sekretessen? Jag tänker att det är stor hysteri nu med den nya datalagen och är det ok att hela klassen har vetskap om vem som fått prickar.

Min önskan skulle vara att skolan skulle jobba lösningsorienterat, och försöka hjälpa ungdomen att fungera i skolan.

Autismföreningen är otroligt duktig på att bjuda in intressanta och bra föreläsare, där de lyfter upp NPF anpassad skola och lågaffektivt bemötande.

Tänk om GHS skulle ändrainriktning och bli den första skola på Åland som jobbar lågaffektivt samt är NPF anpassad.

Förälder

 

Rektor Ida Fyrqvist svarar:

Godby högstadieskola har en nyligen reviderad handlingsplan för disciplinära åtgärder. Eftersom vi som skola inte för medial debatt är du varmt välkommen att höra av dig i rollen som vårdnadshavare om du har frågor och funderingar gällande ditt barns skolgång.