DELA

Skicka Pommern till Åbo på dock

Som sagt Suomen Joutsen beslöt man att docka. Endast en fyra timmars bogsering till varvet som var helt odramatisk. En bogsering från Åland tar cirka 16 timmar(en normal väderprognos gäller med ganska stor sannolikhet för cirka 36 timmar).

Suomen Joutsen byggd 1902(Pommern 1903), längd 96 meter (Pommern 106,50meter), bredd 12,3 meter (Pommern 13,2 meter), djupgång 6,35 i full last 3 100 ton (Pommern 6,82 i full last 3 950 ton).

Budgeterad kostnad för dockningen 450 000 euro inklusive alla jobb (förmodligen också bogseringen). Budgeterad tid är fem veckor. Tid sedan senaste dockning är tio år

Enkel matematik talar för att man får tio stycken dockningar (alltså underhåll för 100 år framåt för optimisternas beräkning av tillverkningskostnaden för dockan. Blir dockan dubbelt dyrare (vilket jag tror) så har vi 200 år som i en handske. Sedan kanske vi skall ge plats åt Sally Albatross i stället.

Då har man inte reparerat någonting ännu på Pommern.

Så vad pratar vi egentligen om. Om Mariehamn och landskapsregeringen verkligen vill börja sätta pengar i ett outtömligt hål så är jag av den åsikten att nyval är det enda rätta såväl för landskapsregeringen som Mariehamns stad. Undra på att man inte får det att gå ihop med skärgårdstrafiken heller.

Jag vågar påstå att det knappast finns någon som ifrågasätter en bogsering till exempelvis Turku Repair Yard i Nådendal på grund av riskmoment. TRY har resurser att sätta in hur mycket som helst och då dom ägs av BLRT har dom personal att ta till från sina andra varv.

Fem veckor i dock . Enkel matematik igen en gång ger vid handen att Pommern är borta 3,5 dagar per år ur verksamheten.

Skall den repareras och underhållas i en docka i Mariehamns Västra hamn så kommer den att vara mer eller mindre ur funktion hela tiden(om man får tro en del ”förståsigpåare” som menar att man skall skola upp varvsgubbar i gamla traditioner som skrovnitning, riggreparationer och övrigt. En verksamhet jag anser hör hemma i Sjökvarteret.)

Förresten: responsen på mina insändare har varit enorm och jag fick senast i går följande korta meddelande på sms av en person som jag vet har insikt i det som händer och sker:

”Jag läste din insändare och fast jag inte är insatt i stålskrov och deras bevarande reflekterade jag över att det inte gick att ha Algots Varvet på grund av buller och blästringsdamm. Men nu skall man anlägga ett varv i omedelbar närhet av kryssningsfartyg, Hotell Cikada , ÅSS Gästhamn och boende i både Mariehamn och Jomala. Finns det någon MKB, eller har dom glömt den i sin iver. Bullerutredningar osv.”

Vart tog det av alla hatade ÅMHM vägen nu? Jag försökte bläddra igenom deras publicerade beslut och ärenden men kunde inte hitta ett ord om Pommerns blivande docka. Vad är det som händer egentligen?

Nej budgetera för 45 000 euro per år i underhåll och bogsera den gamla damen till Nådendal på reparation och hem tillbaka när hon är reparerad. Det är det enda rätta. Inga tiomiljoners utlägg på ingenting, som dessutom ödelägger hamnpromenaden.

Henry Höglund