DELA

Skatteundantaget har gjort Åland rikt

I debatten om den åländska skattegränsen har Företagarna på Åland i något som påminner om självskadebeteende dels sagt att man vill ha bort skattegränsen, och därmed skatteundantaget och möjligheten till taxfree-försäljning, och dels understrukit att man inte vill ta bort skattegränsen.

Denna tankevurpa är inte alldeles enkel att begripa.

Organisationen hävdar att man vill behålla skatteundantaget och taxfree-försäljningen men man agerar annorlunda och det lämnar fler frågor än svar. Skattegränsen som dessvärre är en effekt av skatteundantaget är besvärlig och något som det ständigt arbetas med; det jobbet bedrivs bättre om vi fokuserar på konstruktiva lösningar i högre grad än att söka uppmärksamhet och kortsiktig bekräftelse. Att försämra för andra gör det inte bättre för en själv.

Tack vare skatteundantaget har sjötrafiken utvecklats oerhört starkt och vi har i dag fler möjligheter än någonsin att åka till och från Åland. Att bo på en ö medför utmaningar och därför är sjöfarten oerhört och direkt avgörande för vår gemensamma framtid.

Tack vare sjöfarten och skatteundantaget har åländska företag inom många andra områden kunnat blomstra. Paf är ett exempel, skeppshandel ett annat och till dessa kan läggas Posten, turismen, banker, försäkringsbolag, restauranger och en uppsjö av underleverantörer av maritim utrustning.

Tack vare EU-inträdet och skatteundantaget kan Åland som samhälle blicka tillbaka på 25 huvudsakligen tillväxtfyllda år. Det stannar inte där, tack vare skatteundantaget har näringslivet i både Finland och Sverige kunnat dra nytta av förmånliga transporter för importerande och exporterande företag.

Mot den här bakgrunden hoppas jag vi alla på Åland kunde ägna mer kraft åt vad vi verkligen kan göra och mindre kraft åt annat. Tag idrott som exempel; ett lag vinner aldrig på att gnälla över vädret, domare, eventuella skador eller elak publik. Ett vinnande lag definieras av fokus på det egna spelet och den egna prestationen.

För att stärka vårt näringsliv borde vi ägna våra gemensamma krafter åt att odla starka träd, inte såga av de grenar vi själva sitter på.

JÖRGEN PETTERSSON (C)
ORDFÖRANDE I FINANS- OCH NÄRINGSUTSKOTTET