Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Skapa ett ungdomsvänligt debattklimat för unga

När jag för tio år sedan började med ungdomspolitik var mitt parti, Liberalerna, ensamma om att ha en aktiv ungdomsgrupp. Vi var ungefär tio ungdomar.

Vi var med och kampanjade i de olika valen och anordnade debattävlingar på Liberalernas föreningsmöten. Där fanns glädje och gemenskap.

Runt denna tid fick vi även sällskap på arenan av bland annat Unga Moderater, Röd Ungdom och Unga Obundna.

Vi deltog i debatter, pratade i radio, var med på mässor och anordnade till och med ett Ungdomsparlament tillsammans.

Även om vi visst kunde ha stundvis hetsiga debatter så fanns ändå alltid en respekt mot människan på andra sidan och många av oss umgicks gärna privat över partigränserna.

I dag är det annorlunda. I dag finns knappt ungdomar som vill engagera sig. Ingen av ungdomsgrupperna lyckas hålla sig över ytan mellan valen. Ungdomar vill inte längre ge sig in i politiken. Varför?

Ungdomars roll i politiken har alltid varit att vara lite radikala, utmanande och taggiga. Kolla bara på Centerns eller Liberalernas ungdomsförbunds utspel på svenska sidan.

Efter mitt uttalande om att lägga ner public service fick allmänheten med egna ögon beskåda vad som händer med en ung person som sticker ut hakan.

Det tog inte mer än några minuter förrän vuxna politiker i form av ministrar, lagtingsledamöter, kommunpolitiker och partimedlemmar inför allmän beskådan inledde en stark offensiv i olika Facebook-trådar.

Allt från mitt partis trovärdighet, min partiledare och mina privata projekt ifrågasattes och nagelfors i, tidvis, sådan osaklig ton att jag själv blev riktigt förvånad.

Till och med Ålands radios redaktionschef gick ut och kallade min text ”populistisk”.

Budskapet var tydligt: Kom inte här och dryfta dina tankar; håll dem för dig själv.

Vad tror ni vuxna politiker att ungdomar ska tänka när de ser det här? Tror ni inte att det avskräcker?

Vill ni skapa ett klimat där unga vill ge sig in i politiken bör ni nog ta en titt på hur ni beter er och på vilket sätt ni bidrar till polariseringen.

JANNIK SVENSSON

Ordförande i Ålands Liberala Ungdomsgrupp