DELA

Skäms Mariehamns stad

Undertecknad var en av ett fyrtiotal försäljare på loppisen på torget i torsdags. Uppskattningsvis 80 personer stod bakom borden och även zumban lockade många. Det var således mycket folk på torget under torsdagskvällen.

Jag behövde uppsöka toaletten som finns på baksidan av restaurangen. Efter att jag lagt i en euro i automaten kom jag in i ett mörkt kyffe där lampan inte fungerade. Golvet var fullt med skräp, det fanns inget toalettpapper och heller inget att torka händerna på.

Jag meddelade detta till torgvärden som upplyste mig om att det är restaurangens ansvar att sköta toaletten. Till saken hör att alla loppisdeltagare betalar tio euro för ett bord. Bara i torsdags fick Mariehamns stad alltså in flera hundra euro. Ingen annan service erbjuds än att torgvärden öppnar dörren till bordsförvaringen.

Borde inte torgvärden också kunna se till att toaletterna är i skick? Detta gäller förstås även alla andra dagar. Som ålänning får man ju skämmas när en av få allmänna toaletter som erbjuds i Mariehamn är i detta bedrövliga skick. Skärpning, Mariehamn!

Kristina Sandberg-Jansson

Nonna Rina svarar:

Skötseln av de allmänna toaletterna står under mitt företags, Nonna Rina Ab, ansvar. Toaletterna har städats varje dag och kollats flera gånger under dagen. Andra klagomål gällande deras skick har inte inkommit under det senaste året.

På samma gång är det omöjligt för oss att gå och kolla toaletterna efter varje besök. Under torsdagskvällen gick jag personligen en gång och kontrollerade läget. Ena toalettens lås hade proppats fullt med papper så att den inte skulle gå i lås. Därmed behöver man inte betala vilket även innebär att inte lampan går på. Handtorken som finns i båda toaletterna går också på endast om man betalar för besöket.

Toaletten var just då i gott skick. En timme senare hade någon tömt ut hela papperskorgen på golvet.

Detta har hänt varje gång då det varit loppmarknad och vi börjar tröttna helt fullständigt. Detta ser jag endast som ett barnsligt försök att sabotera vår verksamhet.

Vi är ett privat företag som sköter en public service i staden. Jag har redan tagit upp frågan med City Mariehamn som organiserar loppmarknaden. De har lovat se till att försäljarna, vilket den stora majoriteten gör, sköter sig och inte endast skapar konflikter.

Hälsningar,

Michele Ferrari

Roberto Ferrari

Nonna Rina Ab