DELA

Skall gamla och sjuka stå för sparandet?

Nina Fellman måste vara naiv eller helt världsfrånvarande när det gäller den politik, som massinvandring resulterat i i Norden och övriga Europa. Att Åland inte har samma problem beror på att Finland har fört en vettig invandrarpolitik, inte på grund av våra politiker, tack och lov för det.

Det måste vara surt för broderpartiet i Sverige att föra samma politik som Sverigedemokraterna förespråkat i flera år. Det är svårt att kalla någon för rasist när man själv nu för samma politik.Och att Sverigedemokraterna växer i opinionsundersökningarna är till en stor del att folk har tröttnat på otryggheten som eskalerar i Sverige.

Och när det gäller tiggarna är det redan en hallick i bakgrunden på tiggeriet, så prostitutionen frodas som aldrig förr. Att förbjuda tiggeri är nog ingen lösning, det kan jag hålla med om. Och som landskapets finanser ser med ett underskott på 20 miljoner euro så finns det lite utrymme för flyktinganläggningar på Åland.

Man blir häpen när man läser om vilken låg prioritering landskapsregeringen ger sina egna medborgarna, som har slitit hela sitt liv och byggt upp Åland till den välfärd vi har i dag. Att gamla och sjuka skall få stå för besparingarna som landskapsregeringen ställt till med själva är nästan för tjockt.

Sjukhuset skall spara 2 miljoner euro. Det skulle vara en god ide att lyssna på personalen på sjukhuset innan man gör dessa drastiska åtgärder så kanske man kommer till en bättre lösning än att börja försämra sjukvården på Åland. Men när det gäller makteliten själva, då får inget fattas. Ett exempel var i våras när Ålands demokrati förslog att lagtinget skulle avstå en del av sin lön för att spara. Då vart det stopp, så var det med den solidariteten.

Sedan har vi Emmaus, som inte skulle klara sig utan ålänningarnas hjälp. Allt som förs dit skänkes, det gäller kläder, möbler, byggvaror osv. Och jag tror nog att alla inte ryms hos Emmaus. Och till sist: Det skulle vara glädjande om Nina Fellman och sossetrojkan själva någon gång skulle bidraga med en slant för sina politiska utspel. Och inte som nu de fattiga och sjuka i samhället.

Jack Sjölund

Redaktionen har bett Nina Fellman om en kommentar.

Det är uppenbart att Jack Sjölund och jag inte lever i samma värld. I min håller man saklig och anständig ton i debatter. I övrigt har jag inget att tillägga till mitt tidigare inlägg.

Nina Fellman (S)