DELA

Ska det vara till en tjej eller kille?

Under helgens studentfirande klev jag in på Sjukhuskiosken inför en nyutexaminerad väns bjudning. Vid kassan och med en välutvald ros bemöts jag av en av de allra besynnerligaste frågor: ”Ska det vara till en tjej eller kille?” Jag förstår just då inte situationen överhuvudtaget, jag kunde lika gärna ha blivit tillfrågad om min vän talade grekiska eller inte. Varvid en viss förvirring infinner sig svarar jag: ”Vad spelar det för roll?” Inget klarare svar ges utan ett blått band väljs åt mig efter att jag betalat då flera bakom mig väntar på betjäning.

Och jag börjar därefter förstå vad som faktiskt har hänt. Det är då jag frågar mig varför ni, Sjukhuskiosken, aktivt väljer att spä på trista saker såsom könsnormer och -roller? Vad himlars finns det för relevans mellan färgval och könsidentitet? Könsidentitet är här minst lika irrelevant som språkkunskaperna eller vilken min väns favoriträtt skulle ha varit. Och vad himlars skulle ni valt för färg om jag sagt att min vän varken var tjej eller kille?

Att helt enkelt fråga: ”Vad vill du ha för färg på bandet?” skulle ju vara ett bra exempel på hur ni kan undvika sådana här tråkigheter. För jag kan ju intyga att min väninna inte plötsligt bytte kön när jag räckte henne rosen med det blåa bandet istället för ett rosa, det gjorde hon inte.

Rebecka Persson, studerande och feminist.

Sjukhuskiosken svarar: Vi ber om ursäkt för det inträffade och skall försöka vara tydligare nästa gång så att det inte blir flera missförstånd. Det vanligaste hos oss är att kunden berättar om det är till en man, kvinna, flicka, pojke, tjej eller kille. Detta för att den som packar blomman skall kunna välja färger på presentband och/ eller silkespapper till den valda blomman och färgen på den. Vid större kundtillströmning brukar expediten själv ställa frågan för att inte behöva göra om allt från början om det blivit fel färg, vilket också sker. Detta är första gången som någon påtalat detta i efterhand.

Att kunden ställer frågan: Vad himlars finns det för relevans mellan färgval och könsidentitet?, så kan vi meddela att 99 procent av våra kunder anser att det har stor relevans.

Med vänliga hälsningar

Sjukhuskiosken