DELA

Sjukskötarna håller skutan flytande

Nu har jag lackat ur totalt på våra politiker och sjukhusledningen här på holmen. Jag är multisjuk och är i ständigt behov av vård och har tidigare arbetat inom ÅHS. Jag brukar hålla tand för tunga men nu räcker det. Att börja funder på att slimma sjukvården här på Åland. Vill dom verkligen att vi ska ha samma dåliga nivå på vården som i Sverige.
Jag kan inte förstå att de gnäller att sjukvården är för dyr men de har råd att ta in konsulter och sätta pengar igen på att utreda omorganisering av sjukvården här på Åland. Dom har ju knappt kommit från växtvärken från förra omorganisationen. Och att minska antalet vård platser och ta bort intensiven är helt upp åt väggarna. De vill att vi ska bli fler ålänningar, alltså fler potentiella vårdtagare. Vidare ålänningarna är ett segt släkte och har en tendens att bli väldigt gamla och i och med det i behov av mera vår.
Sen har jag också reflekterat på det här med vårdplatser och patienters integritet. Jag är inlagd var 3:e vecka för medicininfusion och har för det mesta fått ett rum. men det händer ofta att det är knökfullt på medicinavdelningen och personalen får pussla. Och det händer fortfarande att man får ligga i duschen frö att inte behöva ligga i korridoren.
En annan reflektion är att efter förra strejken drogs lungavdelningen in. Och om man ser i backspegeln nu så har det kommit en korridor till på medicinavdelningen. för att fylla upp de vårdplatser som försvann när lungavdelningen stängdes.
Så ledningen på ÅHS borde nog se sig i spegeln och fråga sig: Vad vill jag ha för kvalitet, integritet och omvårdnad när jag eller de som står mig nära blir svårt sjuka.

Om jag jämför vårt lilla sjukhus med vården jag fick på Akademiska i Sverige kan man konstatera följande: Resursmässigt ligger vi inte i samma nivå som storsjukhusen i Sverige och riket. Men vi är lyckligt lottade med personal som är kunniga, effektiva och har en stor känsla för empati och det ger mig en stor trygghet i min vårdsituation. Och det vill jag absolut inte förlora. Jag har även skrutit för de som inte bor här på ön om hur lyckligt lottade vi är med så bra sjukvård som vi har här på ön.
En liten fundering till är ju att om vi vill ha ny inflyttare hit till ön, så väger de in även till gången på sjukvården och dess kvalitet,
Jag blir också ledsen när folk säger att: De har redan så bra betalt. Den här strejken är onödig och dom kan väl nöja sig med vad de redan har. Så fattar nog inte hur mycket sjukskötararbetet har ändrats de senaste 10 åren. Mycket som tidigare utfördes av läkare har delegerats till sjukskötarna och deras ansvars områden harr utökats. Men ersättningen för det lyser med sin frånvaro.
Så ni som leder vårt samhälle ta en funderare till, för dom som strejkar nu är helt underbara i sitt yrkesutövande och även de som är på jobb nu och för söker hålla skutan flytande.
Jag vill inte bo ett MINIATYRSVERIGE. Jag vill bo på en ö som tillhör Finland men kan vara stolta över vår rätt till självstyre.
Multisjuk patient och vårdtagare