DELA

Sjöstaden Mariehamn

Jag vill tacka för stödet Leif Holländer, fast det var lite sent påkommet. Redan för två år sedan lämnade jag in en motion om sjöstaden Mariehamns. Just för att återfå farten i ekonomin och locka till oss ny inflyttning måste staden ta tillfället i akt och satsa stort på ett nytt attraktivt boende nära centrum.

Tänk er Sjöstaden Mariehamn i området mellan Sjökvarteret och Fahlersbrygga. Villor direkt på vattnet i lugna, skyddade Slemmern, granne med skog och skärgårdsklippor. Bara några distansminuter från ytterdörren öppnar sig hela den Åländska skärgården och över bryggan på andra sidan gatan hittar man omedelbart närheten till innerstadens hela utbud.

Tänk er att vakna till ett svagt kluckande av vatten som slår emot pontonen och när man öppnar gardinen och ljuset glimmar in speglandes av vattnet. I vardagsrummet är det ljust och med panoramautsikt genom de stora fönster som sträcker sig mellan golv och tak och med en vy av blänkande vatten.

 

Öppnar dörren och andas in sjöluften, tar ett morgondopp och klättrar upp på badstegen för att ta en frukost på altanen intill vattnet och därefter kan man glida iväg med båten som var ankrad efter huset.

Framtiden kräver en total omdefiniering av begreppet sjötomt. Det handlar om att bygga sjönära bostäder utan att hård exploatera landets återstående, sjönära markområden. Att bygga på vatten helt enkelt. I över 25 år ha man utvecklat dessa byggmetoder. Ett modernt marint samhälle bygger på precis samma förutsättningar som boende på landbacken – tillgängligt, funktionshinderanpassat, bekvämt och säkert.

Den här drömmen kan bli verklighet både med eller utan bostadsöar.

 

SARA KEMETTER (S)