DELA

Självbärande båtplatser?

Ringde Hamnverket i Mariehamns stad (Leif Ahlqvist) till Waxholms kommun och frågade vad deras dyraste båtplatser kostar?
Det stämmer att för större skutor så kan det kosta 11 000 -12 000 sek/år. Fyra exklusiva platser vid södra piren reserverat för skutor och ett charterbolag med Benetau 51:or. Men när jag ringde till ansvarig person på tekniska enheten i Waxholms kommun, så får jag ett mycket mer nyanserat svar.
För en 30-fots segelbåt kostar det 2 885 sek/år och då ingår all service. En plats för en snipa som kostar 320€ i Mariehamn kostar 1900 SEK i Waxholm. Som man frågar får man svar?

Mariehamn jämför sig gärna med större städer. Storhetsvansinne? När det gäller båtplatspriserna i Helsingfors eller Espoo litar jag nog mer till Harriets siffror än andra. Jag kan inte kolla det för min finska är inte var den borde vara.

Men vi tar en liten jämförel se. En liten stad med kommunal hamn i anslutning till gästhamn mitt i ”city” och nära till ytterskären. Nynäshamn.
Jag skulle i Mariehamn betala 430€ i år. I Nynäshamn 3650:- SEK för en 30-fotare.
Vad får jag då för pengarna?

I Mariehamn varierar servicen mellan bryggorna. Jag betalar för en båtplats som är en av de dyraste, men på min brygga finns inte belysning, ingen el och ingen vattenpost. Grannbryggan 10 m bort har allt detta och betalar samma pris. 430 euro för en likastor båt.
Dessutom saknas detmastkran. Och detta är en av Finlands största gästhamnar. Det finns ingen båtbottentvätt. Inga mastbockar, mastvagn eller mastskjul.
Inga möjligheter till upptagning för kontroll av botten. Denna brist på service är mer regel än undantag för många av bryggorna i Mariehamn, dvs de fasta båtplatserna. Gästhamnsplatserna har betydligt bättre service. Ovanstående service ingår dock i dom kommunala platserna i Nynäshamn.

Självbärande. Säger sta dsdirektören. Hur kan en bit brygga och vattenmassa utan service som el o vatten etc kosta så mycket? Vad ingår i den extra meter vatten som jag betalar för? Vilken servicekostnad kan ingå undrar jag?
Jag vill gärna se vilka kostnader som Mariehamns stad har räknat ut för båtplatserna. Vad ingår där egentligen? Vad innebär självbärande i detta fall? Det tycks ju inte heller vara skillnad på en brygga med el och vatten respektive en brygga utan.

Hur kan det komma sig att till exempel Bosö båtklubb (450 platser) på Lidingö med all service är ”självbärande” eller lilla Långviks på Ingarö (60 platser) är självbärande för den lilla avgiften 3200:- för en motsvarande båt/år? Då ingår dessutom upptagning och sjösättning.
Visst kostar tömmningsstationen pengar men ska vi med fasta båtplatser betala hela kakan? Hälften av båtarna i Mariehamns hamnar har inte ens toalett ombord. Och hur många gånger har man inte sett en svensk, finsk, dansk t.om tysk båt kommit in till RoNo-bryggan från söder. Tömt toan, köpt en glass för att sedan segla vidare . Gratis! (inte glassen då). Så vi ska betala för tömningen och kanske själva anläggningskostnaden också – för alla? Själv har jag mulltoa.

Kontentan av denna nu jättedyra räkning för den bryggplats som jag har haft – utan el och vatten , mastkran och så vidare – blir att jag nu flyttar min båt till Sverige. Billigare och bättre service till ett ”självbärande ” pris. Detta innebär såklart att hela min och min sambos semesterkassa inte längre kommer att tillfalla de små skärgårdshamnarna och -handlarna här på Åland, utan våra euros kommer istället att göda handlare och restauranger i Stockholms skärgård. Grattis Rödlöga och Möja. Men det känns tråkigt att inte kunna gynna skärgården här. Jag kommer att sakna Anette på Rödhamn och hennes goda hembakade bakverk.

I 2 år har en bil stått i Västerhamn, gratis. Det har plogats och snöröjts till stora kostnader. Men gratis var det att stå där. Ingen kostnad ligger på honom för snöröjning, eller belysning eller den tidigare utförda asfalteringen. Självbärande?
Skipper