DELA

Se upp i Södragatans korsning!

Ålandsvägen är rena dödsfällan för cyklister som rullar ner mot centrum på morgonen. Är det inte någon hetsig tvåbarnsfarsa (försenad till jobbet och ska hinna med ungarna till dagis) som svänger ut framför näsan på en från Södragatan så är det någon kostym”misse” (pratande i mobilen och försenad till något affärsmöte för att hon stod och rakade benen för länge i duschen) som stannar mitt framför en på övergångsstället vid Ålandsvägen-Södragatan. Har helt tappat räkningen på hur många gånger man fått tvärnita i dessa korsningar för att inte krascha in i sidan på en bil.

De flesta struntar blanka stora F i att se efter ifall det kommer cyklister på gång- och cykelbanan från höger. Deras minnen om att de har väjningsplikt även för cyklar i de här korsningarna verkar vara lika bortblåsta som pengarna i Skarvenaffären.
Dessa koffeinstinna för-sen-till-jobbet-bilister verkar heller inte ha fått upp intelligensnivån på respektabel höjd så här på morgonkvisten. För de förstår inte konsekvensen med att stanna mitt på ett övergångsställe då en cykel precis ska korsa det.

Det är heller inte många av dem, som kör längs Ålandsvägen för att svänga in på Mariegatan eller Södragatan, som är uppmärksamma på ifall att det kommer cyklister ner längs cykelvägen. Senast i morse höll jag på att bli ihjälkörd av en lastbil som skulle svänga in på Södragatan från Ålandsvägen. Vi låg båda jämsides på väg ner mot centrum. Precis när jag börjar korsa Södragatan över övergångstället märker jag att lastbilen svänger rakt mot mig. Det var inte många centimeter till godo från årets ”Smash Down”; Lastbil VS. Cykel.
Resultatet av den två sekunder långa ronden borde till och med de där koffeinstinna för-sen-till-jobbet-bilisterna räkna ut. Fast å andra sidan kan det vara rätt svårt för dem då de envisas med att leka vägarnas Matadorer där vi cyklister är deras tjurar.

Men det måste väl ändå finnas fler som haft liknande ”nära ögat incidenter” på Ålandsvägen? Kan det till och med finnas någon som haft det så pass nära ögat att det till och med tagit i ögat? Eller är det bara jag och min cykel som är i vägen?
Hursomhelst tycker jag alla kunde börja ha lite bättre koll i trafiken. Det kan ju faktiskt hända något otrevligt. Och det är ju inte speciellt trevligt.

Matias Lindblom