DELA

Satsa på skärgården

Man blir så glad när man ser hur turisterna hittat till våra yttre skärgårdskommuner. Själv huserar jag på Kökar under sommarhalvåret och i år har de finländska resenärerna mångdubblats. Allt är fullbokat och i Karlby vimlar det av cyklister, båtfarare och spatserare.

För någon vecka sedan kändes det precis som om vi bodde på en medelhavsö med ljummet havsvatten, vackra vyer och varma sommarnätter. Men precis som på många öar i Medelhavet så saknar våra yttre skärgårdskommuner den infrastruktur och service som behövs för att kunna ta emot såhär många besökande. Fortsätter ”hemestrandet” på samma sätt åren framöver så behöver landskapsregeringen storsatsa på regionerna.

 

Nu har det varit näst intill omöjligt att få bilplats på färjorna. Extra turer på linjerna är ett måste under de mest akuta veckorna. En bra kollektivtrafik samt taxiverksamhet behövs. Idag är det svårt för turisterna att röra sig på holmarna utan egen bil. Möjligheterna att tanka sin bil eller båt har varit svårt eftersom bensinstationstankarna nästan hela tiden töms. Vill vi att lyxkryssarna garanterat kommer till hamnarna så måste det finnas bränsle att tanka och även bränsle kvar till lokalbefolkningen. Avfallshanteringen bör ses över så att inget skräp eller avloppsvatten från båtar och husbilar hamnar i naturen. Det ska vara lätt för turisterna.

 

Det behövs snabba näringslivssatsningar. Varför inte satsa på PopUp konceptet i form av kaféer, glassbarer, brunch-bistron och små butiker? Möjligheterna är ändlösa och många turister vill satsa sina semesterpengar på allt möjligt smått och gott. Den åldrande och lilla befolkningen ute i skärgården kan inte ro detta iland ensam. Det behövs unga entreprenörer som gör en punktinsats just under de mest aktiva åtta sommarveckorna.

Vi har alla hört och sett exempel där regioner skadats pga av massturism. Vi är inte där ännu men med små åtgärder, gott samarbete mellan landskapet, kommunerna och näringslivet kan vi ta fram goda koncept och helheter för att ta emot många fler turister på ett hållbart och strukturerat sätt. Alla både lokalbefolkningen, sommargästerna och turisterna ska kunna trivas och njuta av det vackraste området i Norden.

SARA KEMETTER