DELA

Sänk promillegränsen

Inför förra valet lovade två ministrar att arbeta för skärpt straff för rattfylleri. Inget har hänt.
Nuvarande trafikminister Veronica Thörnroos prioriterar tydligen allt annat än människors säkerhet i trafiken och jag kan inte förstå varför. Runar Karlsson arbetade i alla fall för människors säkerhet i trafiken och sänkt promillegräns.
Jag kan heller inte förstå att det ska vara så svårt att sänka promillehalten från 0,5 till 0,2. Veronica Thörnroos motarbetar det och jag undrar varför.

Om man blir bjuden på middag och tycker att det är gott med vin eller öl till maten, kan man ju lämna bilen hemma, ta taxi eller gå. Varför måste man ta det där glaset vin eller den där ölen om man vet att man ska köra bil?
Många tycker att det ska vara 0,0 promille. Det går inte, för det finns mediciner nyktra personer måste ta som ger utslag på alkomätaren.
Jag har fått det förklarat att om Landsk aps regeringen ska ändra promillegränsen så ska även bilkörtskortsåldern ändras till 16 år.
Jag vill varken ha 16 åringar eller rattfyllon körande med bil på våra trafikerade vägar. Ingen av dem kan ju hantera bilen och det måste man ju göra ENLIGT LAG om man ska köra bil.

Skräckscenariet är ju att krocka med ett rattfyllo eller en 16-åring med bil.
Det finns ju inte resurser att ta hand om trafikoffer på vårt sjukhus som det nu är.
Så mina frågor till dig Veronica Thörnroos är, Varför väntar du till hösten för att ta upp denna fråga om sänkt promillegräns och varför ska det i så fall bli sänkt bilkörtsålder?
Jag förväntar mig svar. Är ju snart val igen.
Kristina Wall