DELA

Samling mot rasism

De senaste dagarna har vi fått ta del av skakande vittnesmål av hur ålänningar med mörk hudfärg på olika sätt mött rasism och olikabehandling. Att bekämpa rasism och diskriminering är en hjärtefråga för oss, vi har alla ett ansvar att reagera när det sker, både som privatpersoner och politiker. Likabehandling måste betyda likabehandling för alla.

Visionen om ett Åland för alla förutsätter ett samhälle där ingen känner sig förtryckt eller mobbad på grund av sin hudfärg.

För oss moderater är detta en så viktig fråga att vi ändrat våra stadgar så att en rasist inte ska kunna vara medlem i vårt parti. Var och en som vill bli medlem i MSÅ kan fritt söka om medlemskap, men måste kunna omfatta FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Vi utmanar och uppmanar alla åländska partier att ändra sina stadgar på motsvarande sätt.

Vår vision är också ett fritt samhälle där var och en kan vara sig själv. Ett fritt samhälle betyder att vi fritt kan debattera om vi vill ha ett mångkulturellt eller monokulturellt samhälle, hur många flyktingar som Åland ska ta emot och hur vi kan välkomna inflyttade på bästa sätt. Ett fritt samhälle betyder också att du fritt kan ha en åsikt dessa viktiga frågor utan att bli kallad rasist.

Vi måste både klara av att bekämpa rasismen alltid där den dyker upp, men inte heller överanvända ord som ”rasist” eftersom ordet då urholkas och debattklimatet hårdnar, vilket ingen i förlängningen vinner på.

STYRELSEN FÖR MODERAT SAMLING FÖR ÅLAND