Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Samhällsservicen behöver anpassas till familjers vardag

Allt fler familjer separerar och många barn bor växelvis hos sina föräldrar, oftast en vecka hos den ena och en vecka hos den andra. Studier bevisar att det systemet är bäst för barnen efter en separation. Vårt samhälle halkar dock efter.

Strukturerna är inte alls anpassade åt växelvist boende vilket gör vardagen onödig krånglig för de drabbade. Föräldrar vars barn bor växelvis intygar att det finns flera vardagliga problem i ett samhälle som fortfarande utgår från kärnfamiljen. Barnbidraget betalas endast till den ena föräldern, kallelse till läkaren med mera skickas endast till en adress, endast föräldern som barnet är skrivet hos får ansöka om stöd – listan kan göras lång.

Grundproblemet är förstås att barnet inte kan skrivas på två adresser vilket dock inte är åländsk behörighet att ändra på. Finland håller som tur är på att utreda saken och förhoppningsvis kommer det en ändring snart. Men även utan denna ändring kan vi på Åland bidra till att förbättra situationen.

Många av dessa barn har behov av skolskjuts från/till två adresser och det måste utredas hur de kan få skjuts oavsett vilken förälder de befinner sig hos. Föräldrarna kan ha helt olika förutsättningar gällande behov av fritidsverksamhet.

Här får man se situationen i sin helhet och acceptera att barnet kan ha behov av fritidshem hos den ena föräldern och skjuts hem direkt efter skolan hos den andra. I dagsläget går dessa behov inte att kombinera vilket kan försvara vardagen avsevärd.

Detta är bara några exempel på vad pusselfamiljer har att kämpa med i sin vardag. Samhället måste anpassas till att allt flera barn inte längre lever i den ”klassiska” kärnfamiljen. Moderna lösningar behövs för att matcha allas behov.

Vi behöver anpassa samhället så det gynnar alla familjer!

ANNETT PFEIFER (LIB)

LAGTINGSKANDIDAT