DELA

Sälarna och havsmiljön

Nu vet alla att vi har minst 30.000 sälar i norra Östersjön, runt Åland och i Bottenhavet. Det är mera än hela Ålands befolkning!
Vi vet också att varje säl måste ha minst 5 kg fisk per dygn för att överleva. Men de kan gladeligen sätta i sig 10 kg, om det finns gott om fisk. Det blir minst 150.000 kg eller 150 ton fisk i dygnet de äter. Detta är enormt, mer än alla kvoter, som fiskarna får sig tilldelat.
OK, det kan vi knappast göra något åt. Men det försvinner kolossala mängder fisk till det snabbt ökande sälbeståndet. Forskarna säger att sälarna ökar med 10 % varje år! Och eftersom ökningen på detta sätt blir progressiv, blir det ju enorma mängder djur, som egentligen inte har några fiender, inte i alla fall någon som klarar av att decimera dem.

Sedan miljöaspekten. 30.000 individer bajsar direkt ut i havet hela tiden. Det blir åtskilligt mera gödsel än vad det blir efter hela Ålands befolkning. Inte en enda ålänning sätter i sig mellan 5 och 10 kg mat i dygnet! Skulle vi alla bara skita rakt ut i havet, skulle det naturligtvis klassas som ett av världens värsta miljöbrott. Ska vi bara fortsätta att ha det så här?
Man skulle i alla fall sätta fri jakt på gråsäl, året runt, som det var förr. Med kutjakt och allt. Då hölls sälbeståndet inom någorlunda vettiga proportioner, utan att på något sätt vara hotat. Vi kan inte ha det som det är nu. Laxbåtarna kommer iland från nätfiske i Ålands hav ofta med 10 – 15 laxhuven och i bästa fall två hela laxar om dan. Dessutom vet alla att mörkertalet är stort, då det gäller av sälen lämnade laxhuven i näten; många lossnar och bara sjunker till botten.

Nu säger kanske någon; Ja, men det är ju sista sommaren de överhuvudtaget får fiska lax! EU har ju beslutat detta! Och både våra stats – och landskapsmyndigheter tvingas under hot att gå i EU:s koppel och lyda varje litet ryck i kopplet!
Men tillbaka till sälarna. De omöjliggör ju också skötfisket efter strömming. till och med inomskärs. Det så kallade fjällfisket utsätts också för sälen allt som oftast.
Vem vågar ta i detta problem och på ett eller annat sätt få det stoppat? Eller måste vi börja be någon högre makt om att sälarna drabbas av ett allvarligt virus, som kraftigt decimerar sälbeståndet? Eller måste fiskarena emigrera till Norge? Där tycks de fortfarande kunna leva gott på sitt fiske. Och utanför EU!
Karl-Erik Bergman
f.d. yrkesfiskare