DELA

Saknar fortfarande något konkret

Apropå ”Då jorden vibrerar mindre”, Nya Åland 30 september.

Med all respekt, Alfons Röblom: Vilket är det konkreta innehållet i följande skrivning:

”Vår ambitiösa utvecklings- och hållbarhetsagenda har vunnit internationell uppmärksamhet och öppnat spännande möjligheter för det självstyrda Åland”? Exemplifiera, tack!

Alltså, vilken är egentligen ”den åländska regeringens klara inställning att arbetet med att uppnå ett hållbart samhälle fortsätter med ohejdbar kraft”? Ohejdbar? Det är starkt!

Vad är det ni har ”lärt…..under pandemin som till och med kan göra det enklare att ändra på vissa strukturer” (vilka strukturer?).

Och, snälla, förklara vad som menas med ”finna nya inkomstkällor” och ”skapa fler ben att stå på”.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen: Hållbart initiativ proklamerar och av alla proklamationer blir i slutändan bara floskler.

Lite tips om vad ni konkret kan strida för:

– förbjud stora bensinslukande bilar (typ SUV)

– stöd ÅMHM i deras (hoppas man) ambition att övervaka och ”humanisera” levnadsvillkoren för alla hästar, kossor, getter, får m.m. i vår ö-värld

– skapa betingelser för att nytt liv ska kunna spira i sjön Träsket i Sund (utred varför sjön har dött!)

– utred hur man ska kunna minimera kväveutsläppen till Östersjön av all den dynga som jordbruket sprider över åkrarna

Det finns mängder av konkreta frågor att ta tag i, så låt oss fortsättningsvis slippa alla tomma ord och meningslösa proklamationer.

Och, slutligen, hur ska Ni förhålla er till kapitalismen? Den som de facto är ansvarig för hela det nuvarande misereret?

PER-ARNE KLING