DELA

Saknad: Smärtkliniken på ÅHS!

Sedan 2007 har jag varit i kontakt med sjukhuset på Åland för behandling av cancer.
En stor hjälp under hösten 2007 har smärtkliniken på ÅHS varit som, likt en spindel i nätet, hållit kontakten med mig angående mediciner och med de olika läkare som på olika sätt tog hand om mig. När jag kom hem från sjukhuset fanns klinikens sköterska där med back up från en läkare och fick mina smärtor att hålla sig på ”borta” under läkningstiden. Detta innebar att jag inte själv behövde förklara för varje ny kontakt alla symtom utan kunde koncentrera mig på att må så bra som möjligt.

När jag fick metastaser som behandlades våren 2009 hade jag tur att kliniken fortfarande fanns där. Jag kunde direkt få hjälp på samma sätt med smärtbehandlingen och nedtrappningen av medicinerna. I samma veva fick jag veta att kliniken skulle läggas ned då läkaren som ingick i teamet skulle pensioneras och det fanns ingen ersättare.

Nu är jag här igen med metastaser som opererats bort i februari 2010.
Men … ingen smärtklinik!
Jag har mött sjukhuspersonal i Uppsala, Mariehamn/ akuten/ medicin under 4 veckors tid. Alla gör sitt bästa och jag känner mig mycket väl bemött, men som patient har jag fått förklara mig och mina symtom gång på gång för nya människor.
Jag har känt mig frustrerad över att vid varje nytt möte lägga energi på att bli förstådd och själv förstå vilka mediciner som ska fungera och med tanke på mina nedtrappningar förut av morfin behöver jag mycket stöd i den processen!

Det är viktigt att patienten får hjälp med en personlig plan för det!
Jag känner mig glad över att jag fått vara med under två omgångar med smärtkliniken, men känner mig utlämnad denna gång när den inte finns. Nu hoppas jag att mina metastaser fått sig en rejäl knäck och håller sig borta men… Jag tänker på alla de patienter som kommer första gången med ett sjukdomsbesked som innefattar smärta och många sjukhuskontakter.

En önskan till ÅHS ledning: Ta en ny diskussion angående behovet av en smärtklinik! Det sparar extra besök på akuten med oroliga patienter och ger oss klienter mera energi att lägga på rehabilitering istället för att hantera smärta!

Barbro Wendt (fd Andersson)