DELA

Säg nej till salt på Ålands vägar

Som bilägare och vän av äldre bilar här på Åland, har jag alltid glatts åt det faktum att vi undviker salt för halkbekämpning på våra vintervägar. Det är en av de saker som gör Åland så fantastiskt. Jag vågar påstå att vår åldrade men förvånansvärt rostfria fordonspark utgör en del av den åländska folksjälen. ”Ålandssåld” är en kvalitetsstämpel på begagnade bilar då de fordon som rullat här håller ihop avsevärt längre än hos våra grannar där rost snabbt förvandlar deras bilar till skrothögar.

Nyligen har det emellertid föreslagits att man ska börja använda salt även här på Åland. Jag förstår argumenten från dem som förespråkar

detta, såsom att grus orsakar stenskott och att salt minskar olycksrisken. Försäkringsbolag strävar naturligtvis efter att minska kostnaderna för olycksskador. Men jag som bilägare strävar efter så låga ägandekostnader som möjligt, och det får man när bilen håller länge. Vem ersätter mig för korrosionsskadorna på min bil om vi börjar salta vägarna?

Privatbilister som jag själv har inte råd att byta bil med några års mellanrum, än mindre att köpa riktigt nya bilar. Om salt används på våra vägar kommer äldre begagnade bilar snabbt att bli bristvara när rosten tar över. Det är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart att förstöra fina bilar som annars hade kunnat rulla i många år till.

Låt oss istället satsa på bra däck och på att bli bättre bilförare. Genom att anpassa hastigheten efter väglaget och hålla tillräckligt avstånd till framförvarande bil kan vi förmodligen minska olycksrisken utan att kompromissa med skicket på våra älskade gamla bilar.

ÅLANDSSÅLD 70-TALARE

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp