DELA

Sablars kablar

Finlandskabeln är en av valets stora frågor, och klart att det engagerar, inte minst med tanke på priset. Åland behöver en säker elförsörjning och reservkraft, men det betyder inte att man kan låta elkunderna bekosta vad som helst. Tur att både Ålands Framtid och de Obundna ifrågasätter kabeln och vill se fler alternativ innan beslut tas. Jag är vanligtvis ingen vän av långdragna utredningar, men gällande utgifter i denna storlek, då måste man vara säker och överens. Att stressa fram ett beslut för prestigens skull är heller inte bra.

Elförsörjning är relaterat till miljöpåverkan och miljöteknik. Det händer enormt mycket världen över just nu gällande både förnyelsebara energikällor och energieffektivisering. Vi måste våga tänka framåt och överväga innovativa förslag. Och vi kan behöva se hur andra öar löst/ vill lösa liknande problem, istället för att uppfinna hjulet på nytt. Det före språkar samarbete och kontakter med andra ö-samhällen – något som jag överlag saknar på Åland.

Jag undrar därför; Varför deltar inte Åland i EU-samarbetet IslePact? Kunde inte ett deltagande där vara en fördel när Åland nu står inför stora och dyra energibeslut? Pact of Islands är ett energisamarbete mellan 12 ö-samhällen (över 50 öar) inom EU, vars främsta syfte är att genom samarbete, bindande avtal, projekt och konkreta mål ta fram uthålliga och lokalt anpassade energiplaner, och reducera utsläpp av CO2. Pact of Islands delfinansieras av Europeiska Kommissionen, och projektet pågår till juli 2012. Här tror jag vi kan hitta flera intressanta alternativ, hjälp och idéer som kan föra Åland framåt även i kabelfrågan. Gotland, Kanarieöarna, Malta och Balearerna är några exempel på medlemmar, men gruppen efterfrågar fler öar, så jag är ganska säker på att vi vid intresse är välkomna!
Karolina Gottberg
Ålands Framtid