DELA

Så här lätt kan det gå fel

Jag har under mina senaste år på min arbetsplats sett både roliga och mindre roliga saker med ungdomar inblandade.
Det här är en liten berättelse från Mariehamn. Fredag, kl. 21.00, ett gäng på 4-6 personer i åldern 14-16 år besöker en butik i staden. Två åker fast för snatteri.
Det går någon vecka, Polisen kontaktar mig 03-tiden söndag, de letar 5-6 killar. Någon timme senare vid 6-tiden är två av killarna omhändertagna av polisen. Inbrott och skadegörelsen i över 10 bilar. Första frågan jag ställer mig, vad sjutton gör ni ute den här tiden?

Historien går vidare, jag pratar med en av killarna och försöker få honom att förstå att han inte kommer att få något sommarjobb hos mig om han fortsätter i dessa banor. Det går några dagar igen, en av dem kommer in och berättar för personalen, att blir erbjudna narkotika utanför. Jag är själv förälder till två tjejer och om några år har jag fullt upp att hålla koll på dem. Vi föräldrar skall inte anklaga oss själva att vi är dåliga, men vi kanske behöver stanna upp i vardagen ibland.

När jag i somras såg ett inslag i TV4 med drogförebyggaren Håkan Fransson från Öckerö kommun kontaktade jag Fri från narkotika på Åland och bad dem ta hit honom. Jag valde även gå in och sponsorera föreläsningen åt föreningen som nu äger rum torsdag 13/10 kl. 19.00 i lagtinget.
Så alla föräldrar och anhöriga ta tillfället i akt och besök föreläsningen så hjälps vi alla åt att ta hand om våra ungdomar. Samhället har ett enormt ansvar men även vi föräldrar, jag vill arbeta med ungdomarna både som förälder men även på landskaps- och kommunal nivå kommande år.
Anders Holmberg (Obs)
64 och 506
Företagare och entreprenör