DELA

Så här jobbar en nattvårdare, Valve

Lyssnade på Lagtingets plenum där man pratade om den nya äldrelagen. Minister Wille Valve säger i ett skede angående personaldimensionering: ”kan till exempel vara så att dagtid är personaldimensioneringen 0,8 men nattetid då alla sover är den 0,5. Lagfäst nivå på 0,7 innebär i detta sammanhang att fler vårdare måste vaka utan någon egentlig uppgift”.

Det har väl aldrig pratats om att vi skulle ha personal inom äldreomsorgen som ”bara sitter av” arbetstid för att uppfylla personaldimensionering? Säger som jag sagt hela tiden: Ta diskussionen på allvar, ta reda på fakta och diskutera sakligt!

Som engagerad vårdare med många års arbetserfarenhet så känns dylika uttalanden av vår socialminister som ett slag under bältet. Ta reda på vad vårt arbete går ut på och vad dom vi vårdar på riktigt behöver! Många (inklusive socialministern?) tror att nattjobb innebär att lyfta hög (!?) lön för att se på människor som sover…

Okej,vi tar det här ännu en gång. Minns inte när jag under mina 30 år skulle ha jobbat nån natt när ”alla sover”. Här kommer en liten sammanfattning av ett par av mina helt normala nätter.

Jag har hamnat i livliga, givande och ibland nonsens-diskussioner om vädret, maten, kommunalpolitik, EU val, sport, mediciner, handarbete, musik, ångest, sova eller inte sova, verklighet och fantasier med mera… Jag har blivit kramad, klöst och spottad på. Jag har blivit upphöjd till skyarna och önskad dit där solen aldrig lyser. Jag har lugnat, tröstat, uppmuntrat, skrattat, gråtit, medlat, sagt ifrån på skarpen, fixat många smörgåsar och mellanmål, tvättat och sorterat 1-4 maskiner tvätt per natt,strykt skjortor, kokat stora kastruller gröt varje morgon, bäddat, skurat, delat medicin, jobbat så svetten sprutat, skenat så benen värker, fixat min egen avdelning och hjälpt och fått hjälp av mina kollegor med ronder samt åkt ut med hemtjänsten när dom behövt hjälp. Jag har kvitterat, dokumenterat, rapporterat, konsulterat och vid behov alarmerat.

Min avdelning , mina boende och deras anhöriga är bara på mitt ansvar från kväll till morgon och jag stortrivs och tycker det är härligt!

Lene-May Lindvall (S)
Barnskötare, Närvårdare
Lagtingskandidat

Minister Wille Valve har getts tillfälle att svara, men avböjt från att kommentera.