DELA

S stöder #black- livesmatter

Lagtingsledamot Stellan Egeland (Obs) skriver i en insändare i måndagens tidning att Ålands socialdemokraters stöd för #blacklivesmatter och mot rasismen är ”osmaklig vänsterideologi” och ”masspsykos”. Han avskriver de globala manifestationerna mot rasismen som vandalism och kriminalitet och nämner inte med ett ord det brutala mordet på en svart man som utgjorde startskottet för demonstrationerna.

Ålands socialdemokrater är inte ensamma i att stöda #blacklivesmatter. Presidenter, författare, filmstjärnor, poliser, musiker, socialarbetare, partier, organisationer och folkrörelser har gjort detsamma. Människor av alla färger och inom alla samhällsklasser. Flera amerikanska institutioner som Nascar och fotbollsligan NFL har reagerat och visat stöd och sin vilja till förändring.

Den djupa strukturella rasismen i USA och världen över är något man ser och vill förändra. Det handlar inte om skuld, utan om ansvar, för vita människor att se hur privilegierad man är genom sin hudfärg och med den utgångspunkten ta ställning mot rasismen.

Stellan Egelands ideologiska grund och värderingar får han själv stå för och förklara, men det vore ju intressant att veta om han även i övrigt omfattar den vit makt-retorik som insändaren ger uttryck för.

För övrigt kan man ha två tankar i huvudet samtidigt. Till exempel stöda en global proteströrelse mot rasism, samtidigt som man tar avstånd från vandalism och förstörelse. Socialdemokratin har långa traditioner av internationell solidaritet och konstaterar att budskapet om människors lika värde fortfarande är lika radikalt och omstörtande när det omsätts i praktik och handling. Därför fortsätter vi den kampen.

CAMILLA GUNELL,

ORDFÖRANDE ÅLANDS SOCIALDEMOKRATER