DELA

Rött kött kan också öka risken för bröstcancer

 


Kvinnor som regelbundet äter kött, köttfärs och charkvaror före klimakteriet, kan öka sin risk för bröstcancer, jämfört med kvinnor som hämtar sitt protein från fisk, fågel, ägg, nötter och grönsaker (inkl baljväxter), visar en ny analys.

En studie på 89 000 sjuksköterskor – medelåldern var 36,4 år vid studiens början – visade sexton år senare, att den grupp kvinnor som hade ätit mest kött, hade 22 procent större risk för bröstcancer, jämfört med dem som åt minst kött. 2 830 fall av bröstcancer inträffade under studietiden.

Varje extra matportion kött, köttfärs, kassler med mera om dagen i de grupper som jämfördes, ökade risken för bröstcancer med 13 procent. Om köttet hade ersatts med fågel eller grönsaker, minskade i stället risken för bröstcancer med 15 procent. Fisk och nötter minskade också risken att drabbas.
Man vet inte om skillnaden berodde på de cancerogena ämnen som bildas vid stekning och grillning, på det animaliska fettet, på den speciella typ av järn som finns i kött eller på hormoner, som används i köttproduktion utomlands.

American Cancer Society skriver att om man äter mindre kött från (fyrbenta) djur och i stället äter mer grönsaker, baljväxter, fågel och fisk under den tidiga vuxenåldern (före 45 års ålder), kan det hjälpa till att minska risken för bröstcancer senare i livet.

Livsmedelverket rekommenderar att vi äter högst 500 gram kött och charkvaror i veckan, för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer.

Ylva Gefvert
leg dietist, Skövde

(Källa: The Nurses Health Study, http://www.medscape.com/viewarticle/827014?nlid=59524_2843&src=wnl_edit_dail&uac=150431BZ)