DELA

Ring klockor ring!

I tolv år satt jag i Ålands lagting och det var mycket prat om minskad byråkrati och regionalpolitik alla ville väl, skärgården och glesbygden skulle leva.
Nu börjar det äntligen bli ordning på detta nu har vi fått Mise nu skall ”soporna” bort, med så lite byråkrati som möjligt, (ansöka till Mise om dom godkänner min flyttning) hå hå.

Vi har fått en ny ”myndighet” som ställer villkor samt driver in någon slags fastighetsskatt som jag förstår bestäms av Mise.
I princip har någon tagit fram en fickkalendern och sett hur många hushåll det finns och multiplicerat med en lämplig summa och Vips var grundintäkterna klara Nu kunde man börja köpa fina bilar (jag tycker faktiskt att det ”örmar” av dom i stan)
Men jag tycker att man har gjort det lite för enkelt för sej utan att tänka på konsekvenserna och framför allt rättvisan.

Jag har i min enfald trott att kostnaderna / Familj skulle vara lite efter vad folk producerade i avfall men det blev för jobbigt och dyrt.
Det blev bostäderna som fick ta smällen med undantag för fritidsbostäder. Fritidsbostäderna ligger ju redan i högsta skatteskalan. ( renhållningsavgift uppbärs med hyran i bostadshus)
När jag läste i Kökar kommuninfo att om man har två bostäder skall man betala dubbel avgift men en sommarstuga ingår i grundavgiften (Förutsatt att man bor och stugan är inom Mise-området) då började mina klockor ringa. Tanken med sommarstugan måste väl vara att man inte kan vara på två ställen med sopor på samma gång men då borde det vara samma om man har två bostäder inom Mise, men nej.

Vem har två bostäder?
Varför? Har man dom för nöjets skull eller måste man ha två bostäder?
Jo det är nog så att dom flesta som har två bostäder är Skärgårdsbor och märk väl detta för att kunna försörja sig, redan detta är dyrt att man på grund av geografiskt läge måste ha två bostäder lägg därtill renhållningsavgiften och sannerligen inte är det för nöjets skull heller. Och samma där sopor på två ställen??

Jag protesterar mot detta system det slår så snett.
Därför ändrar jag vårt bostadshus till fritidshus och betalar högsta fastighetsskatteprocenten till kommun, förlorar mitt skärgårdskort samt måste köpa biljetter på skärgårdsfärjorna för att besöka mitt hem samt skriver mej i Mariehamn och borde då klara en grundavgift till Mise. Tyck inte synd om mej, jag vinner faktiskt ekonomiskt på ändringen tack vare stans lägre skattetryck.

Tyck hellre synd om min hemkommun som förlorar min kommunalskatt samt landskapsandelarna
Jag betalar hellre biljetter på skärgårdsfärjorna än till ett systemfel i Mise
Renhållningsobjektet 22243
Leo Sjöstrand