DELA

Rika turisters skit

På Facebook uppmärksammar vänner att de stora internationella kryssningsfartygen fortsätter tömma sina avloppstankar i våra vatten, eller nära våra vatten – i mycket känsliga innanhavet Östersjön.

Jag har guidat gäster från dessa stora, fina fartyg. Deras besök är ett välkommet tillskott för Ålands ekonomi och Visit Åland satsar mycket på att locka de internationella rederierna och dess agenter att välja våra öar som resmål. Jag tycker det känns som om lilla Mariehamn blommar lite extra under de dagar gäster från fjärran länder promenerar och cyklar längs gatorna.

Men vill vi ha dem på besök om de tömmer sitt skit på väg in Svibyviken? Är det ett pris vi vill betala?

Hur kan det ens vara möjligt att göra på detta vis? Varför har EU och länderna kring Östersjön inte lagstiftat om detta för länge sedan? Tydligen har inte våra folkvalda politiker vaknat ännu. Det är skrämmande och illavarslande, tycker jag. Jag tycker inte ansvaret ligger på Landskapsregeringens axlar, men kanske kan de väcka frågan inom Nordiska rådet?

Men vi behöver inga fler förslag eller utredningar. Vi behöver lagar som stoppar skiten som grumlar ned våra åländska vatten och tvingar även kryssningsfartygen att tömma avloppsvattnet på rätt sätt. Rätt sätt är inte i Östersjön.

MATS SANDBERG
DEBATTÖR