DELA

Ridcenter i Kajtovik, NEJ TACK!

Jag bor på Kajtoviksvägen. På den väg där Lemlands kommun idag planerar ett ridcenter. Jag gillar djur. Min syster är hovslagare. Min släkt är hästintresserade. Min mans släkt också. Min äldsta dotter älskar hästar. Men hon får inte rida längre. Det är inte möjligt.

Vi har gjort försök på ridskolor. De åren var de jobbigaste åren i mitt liv. Inte ens att skjutsa dottern i min bil var möjligt. Jag är alltså en av 10 procent som är extremt allergisk för hästar.

Jag vill gärna ha ett ridcenter i Lemland, men inte mitt i vårt bostadsområde. På en räckvidd inom 500 meter kan man hitta allergener. Det är en hälsofara för mig. Folkhälsomyndigheterna i Sverige rekommenderar från 200 till 500 meter från bebyggelse beroende på vegetation.

Jag kommer inte ut från Kajtoviksudden utan att passera en hästanläggning under 300 meter.

Att få information att detta planeras av kommunen på detta sätt är sjukt tråkigt. Att ingen på hela Kajtoviksvägen har fått höra om detta är sjukt. Jobbar Lemlands kommunstyrelse så?

Jag cyklar, går, springer på vägen dagligen som kommer att ligga i direktanslutning till stall och hagar. Det har jag redan runt mig. Som jag reagerar på. Men det är max två hästar. Om denna verksamhet skall gå runt så behövs många hästar. Hur många?

Ni som inte är allergiska, förstår mig nog inte. Men jag kan ge er känslan. Ta ett sugrör och andas endast genom det i 1 timme. När ni gjort det och om ni fortfarande tycker att ridcenter skall placeras på vägen jag passerar dagligen inom en sträcka på 400 meter från min gård, 100 meter från övriga grannar. 0 meter från vår väg. Då går ni och röstar JA.

Jag vill verkligen att alla hästälskande barn och vuxna skall få njuta av den kärlek hästar kan ge. Men inte på bekostnad av min hälsa.

Camilla Åkerholm,

boende i Kajtovik sedan 2004