DELA

Respons till ”Låt män vara män”

Du menar att statistiken inte spelar någon roll. Statistiken spelar en stor roll om man som ensam tjej går hem på natten. När och om jag går hem ensam, kan tillägga att jag väldigt sällan gör just detta pga. rädslan för vad den där ena procentenheten kan göra. Då sätter jag hellre min egen säkerhet framför möjligheten att råka såra någon man för att jag ser honom som en potentiell våldtäktsman/sexförbrytare.

Menar jag då att alla män är onda? Nej. Men vi lever i en hård verklighet där vi kvinnor utsätts för våld, våldtäkter, övergrepp, misshandel. Och förövaren är oftast en man. Jag är hellre realist än optimist när det kommer till mitt eget välmående och min egen säkerhet.

Feminism handlar inte bara om kvinnors rätt, det handlar om så långt mycket mera, till exempel allas rätt att vara precis som man är och vill vara. Därför talar vi om, och sätter oss emot machokulturen. Där män ska vara macho, stora starka ”riktiga” (vad nu det är) män. Där känslor ska tryckas ner så långt som möjligt, där känslouttryck är ett tecken på svaghet, där alfahanne komplexet är något att sträva efter.

Att vi kvinnor, som du argumenterar, skulle uppfostra/lära upp pojkar inom den här machokulturen är som att vi skulle skjuta oss själva i foten.

Vi lever i en mansdominerad värld, du kanske har hört talas om patriarkatet? Gamla strukturer där mannen är överhuvud och den med mest makt i familjen, där kvinnor stannar hemma med barnen och sköter om uppfostran. Inom arbetslivet är män dominerande och kvinnor får sämre lön för samma arbete.

Män tillåts ju inte vara bara just det, män. De ska fösas in i strukturer, förlegade sådana, passa in som en ”man” och inte skilja sig ur den här mängden.

Därför kämpar vi emot mansnormen, som du benämner det, för detta ÄR normen. En norm som behöver dammas av och få sig en uppdatering. Tills dess att normen har ändrats för män, och vi kvinnor inte behöver vara rädda om natten eller slåss för samma rättigheter som män, så tänker jag fortsätta sätta mig upp mot normen och hålla nycklarna extra hårt i handen med den spetsigaste nyckeln utåt när jag går hem om natten.

Mathilda Pettersson