DELA

Respektera allas åsikter

Jag ser en obehaglig tendens i vårt samhälle nu under coronatiden. Nämligen att människor delas in i olika grupper. Å ena sidan finns de ansvarsfulla som bär munskydd (även på cykeln och ensam i bilen) och tänker vaccinera sig fortast möjligt. Sedan, på andra sidan står de som kallas för osolidariska, konspirationsteoretiker eller covidioter.

I Ålandstidningens ledare (18.12.2020, skriven av Daniel Dahlén) ser jag ett ytterligare exempel hur medierna kan bidra till detta. Citat: ”Visst finns det individer som inte bär munskydd men att inte göra det är en egoistisk handling”. Medierna har ett stort ansvar och här skulle enligt mig chefredaktören ta en fundering över saken. Det finns folk som till exempel av medicinska skäl inte kan använda munskydd, inte har råd eller de som har en annan åsikt om saken. Samma kritik riktar jag mot Nya Åland då under en presskonferens (dock för ett tag sedan och journalistens namn minns jag tyvärr inte) angående coronaläget riktade frågan till panelen på vilket sätt och vis medborgarna har möjlighet att anmäla folk som inte håller sig vid restriktionerna.

Jag tycker det är ytterst farligt att hälla bensin i brasan och utpekar människor med andra åsikter och därmed bidrar till att skapa ett klimat i samhället som splittrar. Särskilt i nuläget är det viktigt att vi under dessa tuffa tider hålla ihop helt enkelt.

Debattklimatet var hårt redan förut men hårdnar ytterligare till nu. Det räcker med en avvikande åsikt kring munskydd, åtgärderna eller vaccinet för att bli totalt dumförklarad eller så är man moralisk underlägsen. Kritiska inlägg eller kommentarer i sociala medier tas bort fast de var till och med konstruktiva och att vissa youtube- kanaler blir avstängda har blivit vardagsmat tyvärr.

Vill vi ha det så här? Även jag ser kritiskt på vissa saker. Men jag bär munskydd när det finns folk i närheten. Att ta vaccinet är däremot inte en option för mig just nu. Det finns för mig helt enkelt för många frågor öppna kring detta. Jag respekterar andras beslut att ta vaccinet fortast möjligt. Men samma respekt förväntar jag mig även av andra till den som vill vänta eller vill inte alls vaccinera sig.

Till slut hoppas jag att alla friska förblir friska och alla sjuka kommer att bli det.

RENÉ JANETZKO