Här har vi samlat alla kandidaters insändare. Du kan filtrera insändarna genom att välja i kategorierna nedan.


Replik till Örjans om kulturhuset

Efter mer än 40 års erfarenhet av offentlig förvaltning, dels som ledande tjänsteman, dels som politiker, blir jag frusterad över dagens ofantliga slöseri med skattemedel. Där är Kulturhuset i Mariehamn ett strålande exempel på politikernas enorma behov av att bygga monument över sin egen förträfflighet (till ingen nytta). Det hus som var tänkt att bli ett centrum för hela Ålands olika kulturaktiviteter, står nu för det mesta tomt och öde.

Här kommer några förslag till åtgärder. Sänk hyran så att vanliga kulturarbetare/organisationer har råd att etablera sig där. Kostnaderna för fastighetsdriften kan tas från Paf-medel som en kulturfrämjande åtgärd. Se till att där finns ett kafé som är öppet alla dagar, både dag- och kvällstid. Främja konstutställningar och kulturutställningar av olika slag i huset. Teatrar och konserter skall ha ett biljettpris som är överkomligt för gemene man. Det finns massor av idéer om hur kulturhuset skall kunna användas hos våra kulturarbetare på Åland, ta vara på den kunskapen.

Se till att fasaden mot norr får ett ordentligt lyft. Antingen planterar man slingerväxter såsom murgröna och vildvin, som ger en bild av ett levande hus, eller så låter man konstnärer fylla ytan med graffiti. När man från norr ser husets fasad i dag för det tankarna till ett fängelse eller en kärnkraftsanläggning.

RUNA LISA JANSSON (OB)