DELA

Replik till Michael Hancock

Skribent Hancock verkar vara helt fixerad vid mig och partiet Åländsk Demokrati. Det räckte tydligen inte med en ledare där han tre gånger måste nämna ordet ”rasist” och en gång ”nynazist” utan han måste fortsätta på samma tema i en spalt.

Bakgrunden till hans fixering är att två av kandidaterna har gjort delningar på Facebook, vilka han inte accepterar. Den ena är en Youtube-video där en person lägger fram åsikter om prideflaggans vara eller icke vara i Sölvesborg. Där förbjöd man användningen av den på offentliga byggnader. Kandidaten skrev några rader ovanför länken om att han föredrog enbart åländsk och finsk flagga på offentliga byggnader. Jag skrev att alla nationella flaggor borde godkännas.

Inlägget eller kommentaren hade gillats av en annan kandidat, vilket var förskräckligt enligt skribenten. Sedan analyserar Nyan vilka som kommenterat, vilket en trådskapare inte kan påverka.

Denna länk uppmärksammades även av redaktörerna Frippe Granlund och Johan Ågren, vilka gjorde en intervju med mig, som dock inte sändes då de ansåg att de inte fick tydliga svar. Eller fick de ”fel” svar?

Hur som helst , så argumenterar dessa tre herrar utgående från vem som talar i filmen, vem som lagt ut filmen på internet, vad personerna gjort tidigare. Och vilka som delat klippet / bilden. Saker som jag, och säkert många andra inte har en aning om när man ser klippet /bilden. Och som är helt irrelevant, som jag ser det. Jag ville diskutera innehåller och flaggningen med radion, men den frågan intresserade inte alls. Tydligen inte Nyans skribent heller.

Men vår kandidat skrev sin åsikt i samband med publiceringen och det tycker jag är bra. Minns ännu ”mediastormen” kring minister Tony Asumaas (Lib) publicering av en annan film. Den fanns på många ställen, men även där var det källan, som fick kritik, och personens bakgrund. Innehållet ville få debattera. Jag ansåg att Asumaa borde ha haft en förklarande rad.

Inför intervjun med radion så tog jag reda på vilken policy landskapsregeringen har. Vid lagtinget flaggar man endast med nationella flaggor och Nordiska rådets flagga, vilket är samma som jag skrev. Så vad är egentligen kontroversiellt? Att jag har samma åsikt, som vår regering i denna fråga?

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati

Svar på insändaren:

Stephan Toivonens påhitt om ”fixeringar” och ”förskräckligheter” är möjligen freudianska. För faktum kvarstår: flera av hans nya kandidater tycks uppehålla sig i farlig närhet av svensk nynazism. Videon hans kandidater gillat och länkat till är producerad och framförd av den svenske antisemiten Björn Björkqvist, chefredaktör för tidningen ”Den svenske nationalsocialisten” och ett flertal gånger dömd till fängelse för hets mot folkgrupp. I Sverige bedöms association med den ökände Björkqvist så allvarlig, att en lokalpolitiker för Sverigedemokraterna fick avgå efter att ha publicerat en av hans videor på Facebook.

Michael Hancock

Ålands Radio gör dagligen bedömningar om det vi producerar är sändningsbart eller inte. Som Ålands Radio redan har meddelat Stephan Toivonen gjorde vi den här gången bedömningen att intervjun inte var sändningsbar då vi upplevde att vi inte fick svar på våra frågor, och att det var lite för många formuleringar som vi inte riktigt förstod innebörden av.

Camilla Karlsson-Henderson,redaktionschef och ansvarig utgivare, Ålands Radio och TV