DELA

Replik nöjeshelikoptern

Med viss förvåning läste jag Jörgen Petterssons insändare om nöjeshelikopter. Första ögonblicket trodde jag att du skämtade men insåg att det var allvar. Hur ser du på miljöfrågor? Buller räknas som ett ganska allvarligt miljöproblem. Varför byggs det bullerplank vid motorvägar och järnvägar? Buller utgör en kraftig stressfaktor och stress kan ge högt blodtryck. Högt blodtryck har blivit en folksjukdom och ökar risken för förtida dödsfall. Dagens människor lever i en alldeles för bullrig miljö, vad vi behöver är mer lugn och ro och tystnad för att må väl.

Vrålande motorer, antingen oljudet kommer från båtmotorer, motorcyklar, mopeder, bilar eller helikoptrar innebär, förutom stresspåslag, en massa förbränning av fossila bränslen. Precis det som måste begränsas för att vi skall kunna rädda miljön och klimatet. Helikoptrar är utmärkta och viktiga transportmedel men än så länge är de inte speciellt miljövänliga.

Under Coronakrisen har vi sett hur luften blivit ren och vatten klarnat i svårt förorenade städer på olika håll i världen. Det är en sådan utveckling vi måste eftersträva, inte mera motorvrål och hög bränsleförbrukning. Tyvärr ser det inte speciellt bra ut här på Åland med fler bilar än invånare och mängder med snabba bränsleslukande motorbåtar.

Det är helt klart att turistnäringen behöver komma igång så fort det bara går utan att riskera en massa sjukdoms- och dödsfall. Men jag betvivlar starkt att turisterna, som kommer till Åland, längtar efter en massa oljud. Det är säkert mer gångbart med tystnad och spännande naturupplevelser. Skall det flygas helikopter skall det åtminstone inte göras från Mariehamns centrum.

Jan Grönstrand