DELA

Ren stöld att ta bort bonus för jämställdhet

Vice lantrådet Harry Janssons (C) förhastade påhitt att jämställdhetsbonusen till partigrupperna plötsligt ska omfördelas än ren stöld från de partier som jobbat för jämställda listor. Hur kan det få gå till på det viset? Harry Janssons beslut att ta från dem som värderat jämställda listor i valet 2019 (Socialdemokraterna, Liberalerna och Hållbart initiativ) och ge till regeringspartierna (Centern, Obundna och Moderaterna) som inte valde att jobba för jämställdhet är helt fel. Totalt handlar det om 17 800 euro per år, vilket är väldigt mycket pengar i sammanhanget.

Beslutet om jämställdhetsbonusens tillkomst har i media beskrivits väl i artiklar med bland andra Casper Wrede som ledde arbetet som tjänsteman. Tidningarnas ledarsidor har förtjänstfullt tagit aktiv ställning i frågan och kritiserat Harry Janssons agerande.

Arbetet med ändringar i vallagstiftningen inleddes redan under regeringen Gunell (2011-2015) fortsatte sedan under regeringen Sjögren (2015-2019) och sjösattes och prövades i sin nya form i valet 2019. Parlamentariska överenskommelser, flertalet remissrundor och den samsyn mellan partierna som ska råda när det gäller valsystem kunde uppnås. Även Centern stödde den nya lagen. Det är svårt att förstå hur en enskild minister sedan kan ta sig rätten, utan att parlamentariskt förankra sitt beslut, att riva upp redan påbörjade system. Nya beslut kring allmänna val bör göras tillsammans och träda i kraft i samband med ett nytt val. Det är den demokratiska vägen, inte den maktfullkomligas.

Frågan är hur de andra regeringspartierna kan tillåta Harry Jansson att hålla på så här? Finns det ingen med ryggrad nog att stoppa honom? I stället föses ett något oklart ansvar över att fixa ett fortsatt ojämnställt lagting över på jämställdhetsminister Annika Hambrudd (C).

Nej, beslutet måste korrigeras. Erkänn ert misstag, gör om och gör rätt.

 

CAMILLA GUNELL (S)