DELA

Ren och skär egoism

Statistik är bra. Bra när man planerar och bygger samhället. Statistik är ovidkommande när man möter olycka och katastrofer.

När både levande och döda flöt i land på Åland efter Estonia stod Åland upp och tog sig an de som mött katastrofen. Ingen läste statistiken och funderade på om det var en bra affär.

När någon ligger sönderslagen på vägen efter en svår olycka reagerar alla med en önskan om att hjälpa till, vårda och beskydda. Ingen funderar på om statistiken talar mot att den skadade och utsatta någonsin kommer kunna bidra till samhället igen.

När båtflyktingarna från Baltikum kom över vårt hav under andra världskriget fick alla komma i land, alla som överlevde färden över havet vill säga. Ingen funderade på om det var bättre att tvinga båtarna att vända tillbaka till en säker undergång.

Vi vill att Åland bidrar med en liten del av sin rikedom till dagens flyktingar. Solidaritet och empati styr vårt ställningstagande, inte egoism. De som motsäger sig att hjälpa andra ger inte uttryck för statistiska överväganden. De ger bara uttryck för sin egen rädsla och egoism. Ren och skär egoism.

Eva Ekström-Andersen

Jonny Andersen

liberaler