DELA

Reflektioner över sommar-Åland

Här kommer några reflektioner som nedanstående har upplevt under senare tid.

Inget Rockoff i sommar, det var den bästa nyheten detta århundrade. Äntligen skall vi mariehamnare och alla andra få njuta av en lugn och fridfull stad i sommar, såsom vi hade det förr i tiden. Inget oljud från detta påfund, som förde med sig ungdomsfylla och bråk, nedskräpning i närliggande parker och badstränder, märkbar ökning av narkotiska preparat samt sömnlösa nätter för oss som bor i närheten.

Hoppas att Rockoff inte kommer igen, om så skulle vara fallet så kan det väl placeras någon annanstans, inte mitt i centrum. En lugn och skön stad i sommar.

En stor rosbukett till regeringen Sanna Marin och company för ert beslut att hålla gränsen till Sverige stängd. Detta är nödvändigt för att hindra covid-19 att smitta oss ålänningar och andra. Alla vet hur det står till i Sverige beträffande covid-19 och det är inte en situation som vi vill ha här på Åland. Hoppas gränsen förblir stängd en lång tid framöver. Ingen coronaimport till Åland vill vi ha.

Hur tänkte Mariehamns stad när dom först sade att det inte skulle bli någon stadsbuss i sommar, och sedan blev det trafik ändå? Nu kör bussen omkring i Mariehamn så gott som tom, inga passagerare. Ur miljösynpunkt kan det inte vara bra, inte ekonomiskt heller.

Är ekonomin i staden verkligen så bra att vi har råd att lägga ut 20 000 euro på en busstrafik under sommaren som enbart ett fåtal använder? Skulle nog bli billigare att de få passagerare skulle få ta taxi på stadens bekostnad. Tänk på miljön, tack.

Hur kan man förstöra Badhusparken genom att anlägga en discgolfbana där? Nu får man vara livrädd när man går i denna underbara park att man skall bli träffad av en disc. Varför måste det vara discgolf just i en park som besöks av många lokala innevånare och turister?

Vore det inte bättre och säkrare för alla att banan placeras på en plats som inte besöks av så mycket folk, den som vill spela tar sig nog dit banan är utan att den är placerad i en av centrums vackraste parker. En plats kunde vara ute vid Nabben eller i Västernäs vid Baltichallen. Också vid Träningsverket finns en stor plan som står oanvänd. Ingen vill ha en disc i huvudet.

Lördagen 11/7 blev undertecknad vittne till detta: På Torggatan utanför Mariehamns bokhandel stod Röde Orms tåg stilla på gatan, utan passagerare. Kön av bilar bakom tåget sträckte sig ända till Viking Lines kontor på Norragatan. Chauffören till tåget stod helt oberörd och pratade med turister, utan den minsta antydan till att flytta tåget, medan kön av bilar, som spydde ut avgaser, bakom tåget bara blev längre och längre.

Har Röde Orm verkligen rätt att stanna på det viset och stoppa upp trafiken för andra bilister, om så är fallet, vem har givit detta tillstånd, vad gör polisen åt saken? Kan mycket väl tänka mig att de bilister som stod i kön inte var alltför förtjusta i att sitta och vänta flera minuter för att komma fram, bara för att chauffören till tåget skall få prata färdigt. Måste tåget överhuvudtaget stanna på Torggatan, en bättre plats kunde vara Norra Esplanadgatan eller varför inte bussfilen som är i nära anslutning till Torggatan. Det skulle inte vara stor skillnad in gångväg för tågets passagerare, endast några meter. Kanske det är för svårt att manövrera in till denna bussfil för tågets chaufför. Låt trafiken flyta på.

VARMA SOMMARHÄLSNINGAR

ALBIN

SVAR PÅ INSÄNDARE:

Jag har full förståelse för att det kan vara irriterande att sitta bakom ett minitåg som håller på med att släppa av eller plocka upp passagerare från och till kryssningsfartygen. Två minuter kan säkert kännas som en halv evighet om man har bråttom.

Men samtidigt får man väl ha litet förståelse och tålamod och kanske rentav skicka en tacksamhetens tanke till City Mariehamn som tagit initiativ till att charta tåget för att se till att så många köpglada båtturister som möjligt hittar vägen till butikerna i stadens centrum. Det är ju faktiskt de hårt drabbade butiksinnehavarna som betalar för den här gratistrafiken.

Givetvis ska tåget absolut inte stå stilla och hindra trafiken en enda sekund i onödan. Så vi ska nog se till att snabba upp uppehållet på särskilt den här platsen. För visst ska trafiken flyta på.

ULF GRÜSSNER
VD RÖDE ORM