DELA

Reflektioner från stadsfullmäktige

På tisdag drar fullmäktige igång igen.

Det markerar halvtid för denna mandatperiod. Vi som var nya när mandatperioden inleddes böjar bli varma i kläderna och har så sakteligen funnit våra roller i både nämnder och fullmäktige.

Mitt väljarstöd räckte till en suppleant plats i fullmäktige och en ordinarie plats i socialnämnden i Mariehamn. Båda dessa uppdrag har varit spännande och intressanta.

Jag har haft turen att få representera mitt parti i fullmäktige salen vid relativt många tillfällen, flera stora frågor har stötts och blötts ibland i flera repriser.

Några reflektioner. Mariehamns fullmäktige får ofta kritik för att vara en samling politiker som bara grälar i oändlighet till synes bara för grällandets skull.

Jag vill inte gå så långt att jag till fullo håller med om denna kritik, det hör till den demokratiska processen och ligger i sakens natur att politiker från olika partier har olika åsikter och olika syn på vad som är bäst för vår fina stad. Men nog finns det en del sanning i den kritik som florerar och blomstrar rätt friskt bland annat på sociala medier dagarna kring fullmäktiges sammanträden.

Jag har några idéer kring vad vi Mariehamns politiker kanske borde göra både för att det politiska arbetet skall flytta på smidigare och för att vissa allmänheten att vi alla oberoende politisk övertygelse har samma mål nämligen att göra Mariehamn till en ännu bättre plats att både bo och verka i.

Prata mer med varandra!

Vi är många som är rätt duktiga på att prata om varandra inte minst via sociala medier och insändare men vi kan nog alla bli bättre på att prata med varandra. Genom att samtala över tillsynes cementerade partigränser kan vi förhoppningsvis hitta minsta gemensamma nämnare och utifrån det finna kompromisser som leder till beslut med bredare majoritet.

Visa respekt.

Låter som en självklarhet men vi kan nog alla bättra oss även på denna punkt, både i fullmäktige salen och utanför måste vi respektera varandras åsikter och rätten att uttrycka den samma även när det som sägs eller skrivs går stick i stäv med våra egna övertygelser. Att högljutt kommentera, sucka och på annat sätt störa den som har taltur i under fullmäktiges sammanträden är INTE värdig för en folkvald fullmäktige ledamot. Respektera taltiden vid anföranden.

Borde vara en självklarhet men avvikelser är allt för vanligt förekommande, här måste ordförande bli bättre på att styra upp det hela även om det bästa vore om var och en av oss själva höll koll på klockan och anpassade oss efter det som gäller.

Ärade fullmäktige kollegor, om var och en av oss inklusive undertecknade skärper till oss bara ett litet snäpp så ökar förutsättningarna rejält för att vi får ett bättre arbetsklimat och därmed fattar vi bättre och mer långsiktiga beslut som gör det Mariehamn vi alla värnar om till en bättre stad.

Conny Nylund

Obs Mariehamn