DELA

Reagera och ta ställning!

I lördags inträffade en obehaglig dödsskjutning i Köpenhamn. Vi känner ännu så länge inte till detaljerna kring motiven för det skedda.

Vad vi ser är en skrämmande utveckling i Europa med många främlingsfientliga politiska partier. Det pratas om invandrare, speciellt om muslimer, som extremt farliga. Vi ska inte vara blåögda utan måste förstås förstå att det finns judehat bland folk från mellanöstern, men det finns det sannerligen bland andra grupper, även kristna. Men vi har på senare tid också sett hemska exempel på muslimhat.

Det som behövs nu är kärlek och tolerans mellan oss som tror på olika religioner. En kvinna som blev intervjuad i SVTs Aktuellt sa det så bra när hon hoppades att terrorattentatet i Köpenhamn skulle föra fredliga judar och muslimer närmare varann. Religiösa ledare måste ta ansvar.

Vi får aldrig acceptera att hatet växer. Hatet ökar när det blir ”vi” mot ”dem”. Vi måste kontinuerligt bekämpa vardagsrasismen på arbetsplatser, skumma internetsajter och sociala medier. Dessa problemen finns även här! Jag uppmanar alla och envar att reagera och ta ställning. På Åland ska vi stolta kunna säga att mångkulturen berikar vårt ösamhälle.

I Danmark hölls i måndags en manifestation för frihet och tolerans. Vi får inte låta oss skrämmas till tystnad. Det gäller såväl här som i resten av Europa.

Anders Hallbäck (s)